Vor fi JO Paris 2024 ca o „fortăreață”?

de Florian
0 Comentarii 259 views

Desigur că data de 5 septembrie 1972, adică atacul organizației palestiniene Septembrie Negru asupra delegației olimpice a Israelului, la Munchen, cu câteva zile să cadă cortina peste aceste Jocuri Olimpice (ele s-au închis la 11 septembrie 1972), soldat cu moartea a 11 sportivi și antrenori israelieni nu se uită ușor.

Totuși, presa românească abia dacă a reamintit-o. Nimeni nu bănuia că în octombrie 2023, Orientul Mijlociu va lua foc..la propriu.

Sunt voci care se întreabă dacă desfășurarea acestor jocuri la Paris, în anul când se împlinesc 100 de ani de la Ediția 1924 desfășurată tot la Paris nu ar fi în pericol, pentru că Parisul a fost măturat de proteste masive, sunt mulți imigranți musulmani și multe altele.

Francezii se dau „cocoși gallici” și spun că s-au pregătit perfect și că va fi o fortăreață zona Satului Olimpic, o uriașă zonă industrială de la Saint Dennis, nu departe de Stade de France, pe malul Senei, dezafectată prin 1980-1981 care a fost reabilitată pentru a intra din 2024 (jocurile vor avea loc în iulie-august 2024) în zona clădirilor de office din Paris.

Președintele Macron a spus că vor avea peste 35 000 de agenți speciali, că deja se studiază și se știe cine a intrat, cum  a intrat și cine lucrează sau va lucra la pregătirea infrastructurii dar și pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice.

Eu personal, mă gândesc la faptul că și Israelul era atât de sigur pe Iron Dome și s-a văzut rezultatul. Premierul Israelului a cerut scuze pentru că Shin Bet, Mossad și IDF nu au fost „pe fază”. Nici nu prea puteau să fie. Așa s-au lăudat cu infrastructura satelitar-electronică încât nu au luat în seamă comunicațiile „la rece” pe care Hamas le-a folosit.

Nu mai zic că austriecii nu se așteptau la Napoleon să treacă prin Alpi, cum o făcuse cu două mii ani mai devreme Hannibal în Italia.

Să nu uităm că atacul din octombrie 2023 vine exact la o jumătate de secol de la războiul de Yom Kippur. Și mai este ceva, la 6 august 1924 a intrat în vigoare Tratatul din 1923 de la Lausanne care recunoștea „cetățenia trans-iordaniană” între foștii supuși ai Imperiului Otoman din Palestina. A fost un pas spre rezolvarea (nici azi reușită) a situației statelor evreu și palestinian în regiunea  mărginită de Marea Mediterană, Marea Roșie și traversată de Iordan.

Sursa foto:

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.