Unde s-au iubit în tinerețe Lenuța Petrescu și Nicolae Ceaușescu? Zona a scăpat miraculos de la demolare

de Florian
0 Comentarii 338 views

Suntem în sezonul iubirii care începe de la 14 februarie și se termină după 9 martie. Există obiceiul ca în cazul unor personalități, controversate sau nu, condamnate sau nu, să se afle locurile în care ei trăiau ca oameni normali înainte ca să devină celebri în domeniile lor.

Istoria ne spune că Nicolae Ceaușescu, în vârstă de 21 de ani și jumătate, la 1 mai 1939, a cunoscut-o pe Lenuța Petrescu la uriașa manifestare organizată de Mihai Ralea , membru PNȚ (viitor politruc comunist, tatăl Catincăi Ralea, ginerele actorului Emanoil Petruț) la ordinele lui Carol al II-lea, de Ziua Muncii, în cinstea breslelor. Ulterior, propaganda comunistă a atribuit celor 2 un rol marcant în organizarea manifestării, apoi, pozele lor au ajuns integrate trucat într-un instantaneu al zilei de 8 noiembrie 1945, când bucureștenii au manifestat pentru ziua Regelui Mihai I al României iar mitingul a fost marcat de violențe provocate care au dus la arestări. S-a afirmat fie că susținătorii lui Iuliu Maniu au provocat violențe pentru a da vina pe comuniști, fie că au fost comuniștii pentru a da vina pe Maniu.

Dar să revenim la momentul 1 mai 1939. Nicolae Ceaușescu făcuse cunoștință cu arestul în 1935, apoi în 1936 a fost condamnat la Târgoviște, procesul fiind relocat prin recurs la Brașov. Era la București din 1930, când a fost luat de sora sa mai mare Niculina, căsătorită cu un proprietar de cizmărie. Tot cizmar era și Marin Ceaușescu, un frate mai mare al viitorului lider al României socialiste. Se spune că Marin o cunoscuse pe Lenuța Petrescu, o dâmbovițeancă din Petrești, adusă de fratele ei Gogu Petrescu, ilegalist comunist. Se pare că Marin o curtase și avusese o legătură cu ea. Lenuța Petrescu, zisă Leana lui Briceag (Nae Petrescu, tatăl ei avusese un magazin acasă, un fel de mercerie-băcănie unde vindea bricege) ar fi fost fiica din flori a unui boier local care ar fi avut o legătură cu fata în casă, Alexandrina Petrescu, mama Lenuței. El ar fi căsătorit-o gravidă cu Nae Petrescu, oferind banii pentru magazin lui Nae care era plugar. Așa se zice că Lenuța a dezvoltat gustul pentru lux, fiindcă, genetic era fiica unui „exploatator” cum spunea politica de partid pe care a urmat-o de la 15-16 ani când a ajuns la București.

Gheorghe Zamfir, geniul naiului din Găești a spus că tatăl lui a fost primul iubit al Lenuței Petrescu înainte ca ea să ajungă la București, Despre Lenuța Petrescu se spune că s-ar fi născut la 7 ianuarie 1916 sau 1919, în funcție de datele biografice din diversele surse documentare. Nicolae Ceaușescu era născut la 23 ianuarie 1918, dar păstrase data înregistrării, 26 ianuarie.

La 1 mai 1939, Lenuța Petrescu devine Regina Muncii la un concurs la fabrica Jacquard (posibil celebra APACA) unde era angajată ca muncitor repansator. Nicolae deja o știa de la fratele său Marin. Balul de Armindeni fiind organizat de comuniști în Parcul Veseliei din București, regula era ca să votezi frumoasa balului cumpărând cărți poștale editate de Ajutorul Roșu pe care să se scrie numele favoritei. Nicolae ar fi cumpărat cele mai multe cărți poștale și Lenuța a fost aleasă.

Nicolae Ceaușescu lucra atunci la o tăbăcărie de pe Bulevardul Tăbăcarilor. În dosarul său de la Siguranță, apar vreo 7 adrese, case conspirative unde locuise. În 1939-1940, a fost semnalat la adresele Radu Vodă 1 și Bibescu Vodă 19, mansardă, camera 27.

Abia în 1941, un alt raport al Siguranței arată că nu mai locuia acolo. Între timp, în decembrie 1939, primise o condamnare în contumacie la 3 ani temniță, fiind reperat abia în august 1940 și închis în diverse închisori (în București, în Caransebeș, Târgu jiu) până la 4 august 1944.

Lenuța Petrescu era cunoscută ca o femeie pasională. I se spunea Păsărica și se crede despre ea că era agentă a Siguranței trimisă să aibă relații inclusiv cu ofițeri germani. În Orizonturi Roșii, Ion Mihai Pacepa dă de înțeles că ar fi avut numeroși amanți atât înainte cât și după căsătoria cu Nicolae Ceaușescu, petrecută în decembrie 1947.

Se știe că Lenuța Petrescu, angajată la Ajutorul Roșu (organizație ilegalistă a PCdr, care ajuta muncitorii cu probleme) îl putea vizita la Tîrgu Jiu pe Nicolae, închis acolo din 1943, deși nu erau căsătoritți. Relațiile sexuale se consumau în timp ce el mergea la spital să își trateze dinții cu complicitatea unui soldat. S-a aflat și Lenuța a fost scoasă din activul de partid, primind recunoaștere de comunistă după 23 august 1944.

Se spune că ea mergea la fratele ei Gogu Petrescu, închis acolo cu tatăl președintelui Ion Iliescu, Alexandru care i-ar fi dat bani lui Ceaușescu să poată cumpăra cărțile poștale în 1 mai 1939, conform unor legende urbane. O însoțea chiar și Ion Iliescu, pe atunci un puști de 13 ani, care purta pantaloni scurți.

Circulă multe povești pe seama comuniștilor. Despre Dej, s-a raportat un incident la Târgu Jiu. Ar fi bătut un legionar (Ion Antonescu adunase pe secții separate toți deținuții politici la Târgu Jiu, în fostul lagăr pentru regfugiații polonezi din 1939) pe motiv că nu dorise să întrețină relații sexuale cu el.

Despre Ceaușescu, s-a aflat că într-una din închisorile prin care a trecut, Doftana,  ar fi fost abuzat de Șmil Marcovici un comunist iegalist evreu, homosexual care prefera minorii. Ulterior, Ceaușescu a ascuns acest detaliu (Dej, cunoscut ca afemeiat, având deja 2 fete cu prima și singura soție, fiica unui patron de sifonărie din Galați, ulterior având amante cu duiumul, a ascuns și el incidentul de la Târgu Jiu). Detaliul apare în memoriile rămase de la Chivu Stoica, activist de top comunist și Președinte al Consiliului de Stat. Văduva lui Stoica a declarat că soțul ei ar fi fost asasinat din ordinul lui Ceaușescu pentru a nu se ști incidentul din ilegalitate (Chivu Stoica suferea de sifilis, nu voia să facă baie fiindcă s-ar fi topit ca săpunul spunea el, apoi s-ar fi sinucis cu o armă de vânătoare fiindcă se iubea cu o nepoată a lui de 17 ani, iar Partidul aflase-versiunea oficială).

Despre Lenuța Petrescu s-a spus că ar fi fost trimisă să fie lângă Ceaușescu de către Siguranță, pentru a-l crea ca bărbat, pentru a depăși trauma abzului lui Marcovici. Ceaușescu trebuia plasat lângă Dej și pregătit ca lider, iar perioada de la Tîrgu Jiu a fost vitală pentru apropierea Dej-Ceaușescu.  Ulterior, trecutul ei de agentă a fost ascuns, dar cert este că din 4 august 1944, nu s-a mai dezlipit de Ceaușescu. Chiar în anii 80, sunt martori care o auzeau când îi spunea lui Ceaușescu: „Nicule, vezi că întorc foaia! Nu trebuie să te joci cu mine!”

Astăzi, camera de la mansarda blocului unde a locuit (blocul aparținea avocatului Radu Florescu ridicat în stil Art Deco modernist până prin 1933, naționalizat în 1950) de pe Bibescu Vodă 19, se găsește la numărul 22 (27 conform vechii numerotări), la etajul 5 al imobilului și este amenajată pentru a găzdui turiști. Este foarte aproape de Stația de Metrou Unirii 1 și 2 (strada Bibescu mergea până acolo) în perioada interbelică

Este sigur că aici, viitorii soți Ceaușescu au avut primele relații sexuale care l-au făcut pe el dependent de ea (despre el, nu se știe să fi avut vreo amantă cum aveau alți nomenclaturiști).

Așadar, dacă vreți să admirați panorama de pe micul balcon de unde ilegalistul Ceaușescu o aștepta pe ilegalista Lenuța, o puteți face accesând link-ul de pe Booking! Istoria se scrie și astfel, când nu luptau pentru revoluție și ideologie, ilegaliștii comuniști mai pierdeau timpul și între așternuturi!

Sursa foto: Booking

 

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.