Nu știu câți vor candida la Prezidențialele din acest an. Văd însă că foarte mulți ajung pe la mânăstiri cu ștaif să își facă reclamă. Nu le-aș da decât un singur sfat.
I-aș învăța să meargă la Biserica de la Bistreț, Dolj, una din primele ctitorii ale celei mai bogate familii din țară. Familia Mihail. Primii membri ai familiei veniți la finalul veacului al XVIII-lea în România au ctitorit Biserica undeva pe la 1826-1832. A fost una din primele biserici de zid din zona de sud a Olteniei. Biserica cinstește „fibra românească”, adică țăranul român autenic. Pe exterior, apar țărani pictați în portul tradițional, după cum scrie într-un amplu articol scriitoarea Carmen Zamfirescu:
„Pictura exterioară reprezenta o serie de scene care dovedeau, conform istoricului Mihai Sorin Rădulescu, respectul pe care ctitorii îl aveau faţă de munca şi portul popular, tradiţional al ţăranilor români. În interiorul bisericii, conform aceluiaşi istoric şi genealogist, se găseşte un tablou votiv în care apare Mihail Costandin în costum oriental, lângă care este pictat fiul său Nicolae (Nicolache) Mihail, îmbrăcat în ţinută occidentală (cu frac). Istoricul şi genealogistul Mihai Sorin Rădulescu acreditează ideea, des întâlnită în genealogia românească, aceea că prenumele tatălui devine patronim pentru fiul său, adică prenumele Mihail al lui Mihail Costandin a devenit numele de familie al fiului său Nicolae (Nicolache).”
Ultimul descendent al Familiei Michail, ompul politic Jean Michail a salvat în 1929, România de la faliment, garantând un împrumut extern vital. Datoria publică a României depășise ceea ce am zice astăzi a fi PIB-ul său. Acum, deja datoria a depășit 51% din PIB.
În testamentul său, Jean Michail lăsa averea statului român în întregime.
Așadar. domnule Ciucă, domnule Ciolacu, domnule Simion, domnule Geoană, doamna Elena Lasconi, doamna Diana Iovanovici Șoșoacă și câte doamne și domni oți mai apărea până la toamnă adulmecând ciolanul prezidențial (cu sau fără fasole), ia faceți bine și mergeți măcar o dată la Bistreț-Dolj. Apoi puneți-vă averile gaj pentru garanțiile împrumuturilor externe luate de România. Lăsați averea statului român și poate că poporul impresionat vă va da votul.
Ioan Michail n-a vrut funcții, vă dați seama că putea cere funcția de Președinte al Consiiului de Miniștri, putea cere „guvernul meu”, putea alege toți ambasadorii și pote jumătate din senatori sau deputați. N-a cerut nimic din toate astea, din contră, din testamentul lui se poate vedea că a cerut să se facă din banii pe care el îi lăsa: școli, spitale, așezăminte pentru bătrâni…
Bistreț
Redau un fragment dintr-un al doilea articol al doamnei scriitor Carmen Zamfirescu despre testamentul lui Jean Michail:
„Asupra întregii mele averi, mişcătoare şi nemişcătoare care se va găsi în patrimoniul meu, în momentul încetării mele din viaţă, las legatar universal pe Statul Român, reprezentat prin Ministerul de Domenii şi Agricultură, cu condiţiunea de a plăti legatele şi a îndeplini sarcinile mai jos arătate”.
Ce dorea Jean Michail să se facă din averea lăsată statului român?
„să dea satisfacere unora dintre trebuinţele numeroase, reclamate de dezvoltarea şi propăşirea ţării noastre”
Așadar, doamnelor și domnilor, deși mie tot „stimați tovarăși” îmi vine să vă zic, la cum vă comportați, de parcă Ceaușescu n-a murit acum aproape 35 de ani, iată ce avere lăsa statului român Jean Michail. O spune presa de atunci, nu aia de acuma care vă laudă non-stop:
„Defunctul nostru miliardar Craiovean JEAN C. MIHAIL a lăsat întreaga sa avere care, se cifrează astăzi, la suma de PATRU MILIARDE LEI, „Statului Român”
Doamna Firea, Domnu Burduja, vreți și dumneavoastră la cazanul puterii? Tot vă dați bisericoasă. tot vă dați cu studii prin SUA (Familia Michail le avea la Hochenheim, la Paris), ia vedeți, poate învățați ceva că tot vă duceți pe la biserici.
PS. Domnule Prim-Ministru Marcel Ciolacu, vă spun ceva. Eu în veci nu mi-aș fi început parcursul electoral la Văratec! Acolo, la 3 august 1889 murea Veronica Micle, iubita lui Eminescu, după ce s-a sinucis prin otrăvire. Mai bine vă sfătuia olteanul de lângă Dvs domnul Paul Stănescu să vă duceți la Bistreț. Sau același domn Stănescu v-ar fi învățat să vă duceți la ctitoria boierilor Buzești, ctitori și brațe puternice ale domnitorului Mihai Viteazu (că tot visați să-i uniți pe toți românii) la Căluiu-Romanați (Oltul de astăzi).
Sursa foto: Căluiu
Dar Domnule Ciolacu, la dumneavoastră la Buzău îl aveți pe unul din primii martiri, Sava Gotul, de care Sfântul Vasile cel Mare avea cuvinte de laudă în Cezareea Capadociei. Oare nimeni din Buzău nu v-a spus aceste lucruri? Păcat, că nu vi s-au spus aceste lucruri…
Dar ca să închei a la Caragiale: „Într-o soțietate fără prințipuri, care va să zică că nu le are”…
Sursa foto; Euro Sud/Creștin ortodox