Marți, un avion rusesc de luptă a determinat prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Marea Neagră, ca urmare a deteriorării elicei dronei, conform unui oficial american avizat cu privire la incident, citat de CNN.
15.03.2023 – Ultimele noutăți
Potrivit Sky News, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat marți că Rusia nu intenționează să se confrunte cu SUA, după incidentul în care o dronă americană a fost doborâtă în Marea Neagră.
„Nu dorim niciun fel de confruntare între SUA și Federația Rusă. Suntem în favoarea unor relații pragmatice în interesul popoarelor din SUA și Federația Rusă”, a declarat Antonov. „Am făcut schimb de opinii pe această temă, deoarece avem unele diferențe cu privire la ceea ce s-a întâmplat astăzi”, a precizat ambasadorul rus.
Citeşte întreaga ştire: Ultimele informații în privința dronei US Army doborâte de ruși deasupra Mării Negre. Rusia spune că nu vrea confruntare cu America
Întrebat dacă s-a discutat despre războiul din Ucraina, ambasadorul rus în SUA a spus: „Nu discutăm despre războiul din Ucraina, deoarece nu există niciun război în Ucraina. Există o problemă de operațiune militară specială care este condusă de Federația Rusă”. „Scopul și obiectivele acestei operațiuni sunt foarte clare. Am explicat în mai multe rânduri”, a precizat diplomatul rus Anatoli Antonov.
UPDATE: 22:19
Potrivit editorului Sky News specializat în securitate și apărare, Deborah Haynes, SUA și Rusia sunt angajate într-o cursă pentru a recupera drona implicată în coliziunea cu un avion de vânătoare rusesc. SUA încearcă să descopere secretele tehnologice ale dronei, în timp ce Rusia probabil încearcă să recupereze rămășițele acesteia. Această situație subliniază riscul unei confruntări directe între cele două națiuni, a adăugat Haynes.
Conform explicației oferite de Deborah Haynes, războiul din Ucraina a generat o creștere a traficului aerian și naval în zona respectivă, ceea ce a crescut și riscul de escaladare neintenționată a conflictului.
Cu sigurnață rușii se vor mobiliza pentru a recupera cat mai multe elemente din drona de milioane de dolari a Americanilor. Informațiile sunt prețioase pentru ambele tabere.
UPDATE 22:17
Potrivit site-ului Ryder.com, drona MQ-9 are capacitatea de a fi echipată cu arme, dar în acest caz, efectua o misiune de informații și recunoaștere în zonele internaționale ale apelor. Cu toate acestea, Pentagonul nu a făcut niciun comentariu referitor la prezența sau absența armamentului la bordul acesteia.
UPDATE 22:14
SkyNews informează că Moscova susține că niciun avion rusesc „nu a atacat” o dronă americană. Ministerul rus al Apărării a declarat că avioanele de luptă rusești nu s-au implicat în contactul cu drona americană care a fost prăbușită deasupra Mării Negre.
Acesta a menționat că drona a fost manevrată necorespunzător de către piloții săi, provocând o scădere bruscă a altitudinii și impactul MQ-9 cu suprafața apei.
Drona se îndrepta către frontiera rusă cu transponderele sale – echipamente de comunicare wireless – dezactivate, a adăugat ministerul.
Acesta a precizat că avioane de vânătoare rusești se aflau în apropiere pentru a identifica obiectul.
UPDATE 20:45
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a fost convocat de Casa Albă, relateaza news.sky.
UPDATE 20:40
Comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa a precizat că drona a fost „lovită de o aeronavă rusească, provocând prăbușirea și pierderea totală a MQ-9”, a menționat generalul James Hecker, comandantul forțelor aeriene americane.
UPDATE 20:20
John Kirby, a afirmat că președintele Joe Biden a fost pus la curent în legătură cu incidentul și a descris manevra rusă ca fiind „imprudentă”, conform Bloomberg.
„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să ne descurajeze să zburăm, să operăm în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va eșua”, a declarat Kirby. „Și vom continua să facem ceea ce trebuie să facem pentru propriile noastre interese de securitate națională în acea parte a lumii”.
Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate din Europa, a notificat partenerii NATO despre incident, conform unui oficial NATO.
În săptămâna precedentă, colonelul norvegian Eirik Guldvog a menționat că atitudinea Rusiei în zonele Mării Baltice și a Mării Negre a devenit „un mic mai agresivă”.
„Poate fi un zbor mai agresiv, mai apropiat”, a spus el. „Un comportament puțin mai agresiv, zburând ca și cum te pregătești să lansezi arme, de exemplu, fără să folosești arme”.
În luna februarie, Pentagonul a trimis avioane de vânătoare pentru a contracara patru aeronave rusești care s-au apropiat de teritoriul aerian american. Forțele armate ale SUA au fost în alertă crescută după prăbușirea unui presupus balon-spion chinezesc și a unui șir de alte obiecte neidentificate deasupra spațiului aerian al Statelor Unite.
Știrea inițială:
Drona Reaper și două aeronave SU-27 Flanker efectuau operațiuni deasupra apelor internaționale ale Mării Negre, când unul dintre avioanele rusești a survolat intenționat în fața dronei fără pilot și a eliberat combustibil în direcția aparatului american, conform oficialului. Ulterior, unul dintre avioane a deteriorat elicea Reaper, situată în partea posterioară a dronei, a adăugat oficialul. Acest incident a determinat SUA să prăbușească drona Reaper în apele internaționale ale Mării Negre.
Conform Comandamentului European al SUA, evenimentul s-a produs în jurul orei 7:03 CET (08:03, ora României), menționează Bloomberg.
Statele Unite susțin, de asemenea, că înaintea coliziunii, avionul SU-27 a survolat în fața MQ-9 într-un mod „imprudent, nepotrivit situației și lipsit de profesionalism”.
Aeronavele rusești și americane au mai efectuat operațiuni deasupra Mării Negre pe durata conflictului, însă acesta este primul incident de acest gen cunoscut, reprezentând o escaladare potențial periculoasă într-un moment crucial al luptei.
Sursa informatii: g4media.ro
Sursa foto: news.usni.org