Ucraina dezvoltă o rachetă de croazieră pentru atacurile asupra Federației Ruse

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentarii 278 views

În contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, Ucraina a dezvoltat o nouă rachetă de croazieră numită „Neptun” pentru a lovi obiective strategice rusești. Această informație a fost dezvăluită de publicația The Drive într-un articol recent.

Mascajele strategice ale Rusiei

Rusia a luat măsuri pentru a ascunde obiectivele strategice și pentru a masca aviația de posibile atacuri cu rachete modificate de la rachetele de croazieră ucrainene „Neptun”. Potrivit informațiilor, Rusia a aplicat un model de mascare specific pe bombardierele strategice Tu-95MS, care sunt dislocate în baza militară „Engels-2”.

Această mascare specifică are un scop evident, și anume de a îngreuna detectarea bombardierelor de către sateliți cu rezoluție înaltă. Există suspiciuni că această mascare ar fi menită să ascundă bombardierele de rachetele de croazieră ucrainene în spectrul infraroșu.

Fotografii satelitare ale bombardierelor cu noile mascări au apărut cu doar câteva zile în urmă, la sfârșitul lunii iulie.

Modernizarea rachetei de croazieră Neptun

Pe parcursul acestui an, reprezentanți ai autorităților ucrainene au dezvăluit sub anonimat pentru The Drive că inginerii lucrează la modificarea rachetei anti-navă „Neptun” pentru a putea lovi și ținte terestre.

În cadrul acestui proiect, racheta modificată trebuia să primească un nou sistem de ghidare, care în momentul începerii invaziei nu fusese încă dezvoltat. Pentru finalizarea sistemului, erau necesare unele tipuri specifice de microcipuri, dar sistemul era aproape finalizat.

Potrivit informațiilor, noua rachetă poate fi lansată de pe aceeași instalație de lansare ca și înainte. Aceasta are o rază maximă de acțiune de 400 de kilometri și o încărcătură de luptă de 350 de kilograme (150 de kilograme în varianta anti-navă).

Racheta de croaziera P 360 a complexului de rachete RK 360 MC „Neptun Inghetati cadru din videoclipul Defense Express

Racheta de croazieră Neptun a sistemului de rachete RK-360 MC „Neptun” Screenshot din videoclipul Defense Express

Un oficial a declarat că Ucraina a dezvoltat un sistem de ghidare bazat pe semnalele satelitare GPS, care ghidă racheta către o țintă predefinită. În ultima parte a zborului, sistemul de ghidare termică al rachetei caută și urmărește ținta pe baza unei imagini preîncărcate. În cazul în care obiectele găsite nu corespund țintei, racheta își oprește atacul.

De menționat că configuratia de bază a rachetei „Neptun” are o rază de acțiune de 360 de kilometri, ceea ce nu este suficient pentru a lovi ținte precum baza militară „Engels-2”.

Cu toate acestea, extinderea razei de acțiune nu este o problemă dificilă din punct de vedere al construcției. Motorul rachetei este un motor turboreactor MC-400, care funcționează cu combustibil lichid (kerosen), astfel că o extindere a razei de acțiune poate fi obținută prin mărirea rezervoarelor interne sau prin adăugarea unui pod extern suplimentar.

Posibila utilizare a noii rachete

În luna iulie a acestui an, forțele ucrainene au distrus câteva vehicule dintr-un depozit al sistemului de rachete S-400 lângă satul Olenivka, în peninsula Crimeea.

La acea vreme, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că racheta ucraineană care a lovit depozitul este una nouă, fără a specifica numele acesteia. În același timp, jurnalistul Yuri Butusov a afirmat că racheta modificată pentru atacuri terestre era racheta anti-navă R-360 „Neptun”.

Distrugerea a doua lansatoare 5P85СМ2 01 ale complexului S 400 „Triumph al rusilor din Crimeea

Distrugerea a două instalații de lansare 5P85SM2-01 ale sistemului S-400 „Triumf” ale rușilor din Crimeea. 23 august 2023. Ucraina. Captură de ecran din videoclipul GUER MO

Marți, 29 august, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat pentru prima dată doborârea rachetei „Neptun”. Nu s-au oferit detalii despre locul și circumstanțele în care racheta a fost interceptată.

Potrivit informațiilor obținute de la Butusov, modificarea rachetei „Neptun” a fost dezvoltată după începerea invaziei în baza unei decizii a comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeriy Zaluzhny, la 15 martie 2022.

Lucrările de modernizare a rachetei de croazieră au fost efectuate într-un timp record. Testele rachetei au fost efectuate în condiții de luptă, una dintre ele fiind, evident, lovitura asupra țintelor din Crimeea.

Racheta „Neptun” este o nouă adiție în arsenalul ucrainean și ar putea fi un factor important în echilibrul de putere în regiune. Cu toate acestea, tensiunile dintre Ucraina și Rusia rămân ridicate, iar utilizarea acestei rachete într-un conflict ar putea avea consecințe imprevizibile.

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.