Statele Unite au dezvăluit un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 300 de milioane de dolari, destinat întăririi capacității de apărare aeriană a acesteia.
Pachetul de securitate furnizat include artilerie, echipament antitanc și muniții, dintre care milioane de cartușe pentru arme de foc de calibru mic.
Caracteristicile acestui pachet includ:
- Muniție suplimentară pentru sistemul de apărare aeriană Patriot;
- rachete antiaeriene Stinger;
- Sistem de apărare aeriană Avenger;
- rachete pentru sistemele de artilerie HIMARS;
- muniție de 155 mm;
- muniție de 105 mm;
- muniție de aviație de înaltă precizie;
- rachete antiaeriene Zuni;
- lansatoare de grenade antitanc AT-4;
- peste 30 de milioane de cartușe pentru arme de calibru mic;
- mijloace de deminare;
- muniție pentru depășirea obstacolelor;
- dispozitive de vedere pe timp de noapte;
- diverse echipamente.
Pentru prima dată, rachetele antiaeriene AIM-7, care sunt ghidate de radar, au fost trimise Ucrainei. În ciuda acestui fapt, utilizarea exactă a acestor rachete în viitor este încă necunoscută, deoarece Ucraina nu deține în prezent avioane capabile să folosească acest tip de armament.
Deși Ucraina a arătat anterior că poate integra armamentul occidental în aeronavele sovietice, aceeași strategie nu este posibilă cu rachetele AIM-7. Aceste rachete necesită interacțiunea cu echipamentele radio-electronice de la bordul avionului.
O soluție posibilă ar putea fi utilizarea rachetelor prin intermediul sistemului de rachete antiaeriene Aspide, care utilizează rachetele RIM-7, practic versiuni adaptate pentru lansare la sol ale AIM-7. În noiembrie 2022, Spania a donat Ucrainei o baterie a acestui sistem antiaerian.
S-a sugerat anterior din surse americane că industria ucraineană de apărare ar fi capabilă să integreze aceste rachete americane cu sistemul de apărare aeriană Buk.
Racheta AIM-7 poate atinge ținte la o distanță de până la 19 km și la o înălțime cuprinsă între 8 metri și 15 km.