Statele Unite au anunțat intenția de a impune noi sancțiuni Georgiei, pe fondul manifestațiilor antiguvernamentale și al deciziei autorităților de a suspenda până în 2028 orice negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană. Decizia a fost confirmată luni de Departamentul de Stat al SUA.
„Suntem foarte îngrijorați de starea democrației georgiene și de măsurile luate pentru a submina democrația georgiană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Suntem pregătiți să adoptăm alte sancțiuni în săptămânile următoare”, a adăugat el, potrivit AFP.
Reacția Uniunii Europene
La rândul său, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat că Uniunea Europeană analizează posibile sancțiuni împotriva unor personalități georgiene. Cu toate acestea, Kallas a subliniat că inițiativa nu beneficiază de unanimitate în rândul statelor membre UE.
Protestele Opoziției Pro-UE
Opoziția pro-europeană din Georgia acuză guvernul condus de partidul Visul Georgian și premierul Irakli Kobahidze că dorește să alinieze Georgia la orbita Moscovei. Opoziția nu recunoaște rezultatul alegerilor parlamentare din octombrie și organizează proteste zilnice în capitala Tbilisi. Manifestațiile sunt deseori dispersate de poliție, ceea ce a alimentat criticile internaționale.
Motivul Suspendării Aderării la UE
Decizia guvernului de a suspenda procesul de aderare la UE până în 2028 a fost justificată prin ceea ce oficialii georgieni au numit „șantaj” din partea Comisiei Europene. Bruxelles-ul oprise negocierile de aderare încă dinaintea alegerilor parlamentare, după ce Georgia a adoptat o lege care obligă ONG-urile să dezvăluie sursele de finanțare externă. Opoziția a folosit această decizie drept un nou motiv pentru a continua protestele.