Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut la 30 aprilie 1930, la Târgu Jiu. Astăzi, pe locul unde era casa actorului, se află Autogara orașului.
A copilărit la Tîrgu Jiu o vreme, cutreierând malurile Jiului, Gilortului, dar tatăl său fiind inspector inginer feroviar, familia s-a mutat la Timișoara, unde viitorul regizor a trăit restul copilăriei și a urmat școala.
A continuat aventurile, prin subteranele cetății Timișoarei, a imaginat jocuri de război, a început să citească despre nave celebre și construcția lor.
Fratele mamei sale, Gheorghe Cambrea a fost comisar de poliție și general în Divizia Tudor Vladimirescu, El și comisarul Euge Alimănescu au fost persoanele reale care au fost portretizate în rolul comisarilor Miclovan și Moldovan.
S-a înscris la Academia de Marină, dar a renunțat pentru că ar fi fost persecutat de către comuniști. A devenit muncitor, a făcut rugby, apoi a urmat cursurile Politehncii, angajându-se la studiourile Sahia. S-a specializat pe filme documentare. În memorii, a declarat că a trăit ca martor ocular trei revoluții în 1956, 1968, participând ca actor în propriul rol la Revoluția din 1989.
A făcut filme istorice, drame, comedii. filme polițiste dar și filme impuse în doctrina de partid. A jucat și în filme celebre fără a fi regizorul lor, Pistruiatul, Felix și Otilia, Un august în flăcări. A debutat în lung metraj cu Dacii, film din 1966. A abordat masiv personaje din Evul Mediu, mai ales domnitori celebri, dar și din epoca modernă, jucând de două ori rolul lui Carol I.
A fost om politic, regizor, scenarist, actor. A murit la București, la 3 ianuarie 2013.
Sursa Arhivă