Senatorul Ninel Peia a declarat:
„Comemorarea a șapte decenii de la data dispariției scriitoarei Hortensia Papadat Bengescu din data de 5 martie 1955 îmi prilejuiește o constatare dură.
La 8 martie 1955, când a fost condusă pe ultimul drum, marea scriitoare apreciată de Eugen Lovinescu, George Călinescu, Liviu Rebreanu și chiar de Marin Preda, tânăr scriitor pe atunci era uitată de elita românească a momentului.
Considerată a fi burgheză, autoritățile responsabile cu educația. în anii 60-70 au introdus-o totuși în manualele de liceu, drept o autoare care a transpus în scrierile sale societatea urbană românească interbelică. O așezăm alături de Duiliu Zamfirescu prin crearea romanului-ciclu de familie,
Hortensia Papadat Bengescu a fost fiica unui general și soția unui magistrat. Ea a fost crescută și și-a educat cei 5 copii în spiritul patriotismului și al legii.
Nu poți considera că știi literatură română dacă nu citești măcar un roman din „ciclul Hallipilor”: Fecioarele despletite (1926), Concert din muzică de Bach (1927), Drumul ascuns (1932), Rădăcini (1938)
Dumnezeu să o odihnească în Împărăția Sa pe marea doamnă a romanului românesc clasic!”