Francezii și englezii n-au prea fost mereu cei mai buni prieteni. Războiul de 100 de ani, disputa Franței Napoleoniene cu Anglia Georgiană sunt exemple vii că Albionul și Cocoșul Galic s-au cam jumulit reciproc. Evident, miștourile de reciproce au continuat și în bucătărie.
De aceea, Kera Kalița umblând cu „dichis” prin biblioteca în care multe taine culinare stau să fie puse în practică la cuhnia Jariștei, a decis să împărtășească modul în care englezii au decis să mai „reducă din handicap”:
„Deși, cu destulă condescendență, se spune – mai ales de către franțuji – că bucătăria britanică nu prea a excelat vreodată, cea mai veche carte de bucate din Anglia – The Forme of Cury – prezintă reţete preparate spre sfârșitul secolului al XIV-lea, gustate poate cândva chiar de însuşi Regele Richard al II-lea (1367-1400). În jur de 205 reţete, de la feluri de mâncare simple la unele exotice, erau folosite de bucătarii vremii. Unele erau incredibil de simple, presupunând aruncarea unui cățel de usturoi cojit într-o oală cu apă şi ulei, căruia i se adaugă un vârf de cuțit de şofran, însă alte reţete se bazează pe carne de marsuin sau de balenă, cetaceele fiind încă de atunci capturate de flotila de pescuit a Albionului. Fascinația pentru vietățile adăpostite de adâncurile oceanice a supraviețuit aici la cel mai înalt nivel, dovadă că și la Jubileul de Diamant al Reginei Victoria, în 1897, s-au servit din belșug melci de mare. Dar, în secolele XIV-XV, englezii mâncau și carne de barză, folosind pentru rețetele lor tot felul de mirodenii aduse de departe, precum nucșoară, cardamom, chimen și ghimbir.
Marile alcatuiri de gust ale marilor bucatari, le gasiți la locanta Jariștea apeland numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”
Sursa foto: Jariștea