Cartea apărută la Editura Proema în 2019 poartă semnătura unui clasic în viață în analiza istoriei serviciilor secrete, generalul de brigadă în retragere Aurel Rogojan, pe care cititorii îl știu fie și numai după capodopera dedicată generalului Iulian Vlad, ultimul șef al Securității României socialiste și a unuia din primii jurnaliști din România de după 1989, din tânăra generație atunci, Dan Andronic, absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București. Cartea are o prefață semnată de Ion Cristoiu și o postafță semnată de Mirel Curea.
Cartea are 742 pagini și cuprinde date esențiale din istoria Securității: funcționarea instituției, care puteri din Est și din Vest erau interesate de acțiuni de spionaj pe teritoriul României, relația dintre Securitate și puterea politică, Securitatea și evenimentele din decembrie 1989, imaginea SRI după 1989, raporturile instituției cu președinți postdecembriști ai României.
„Umbra” este o expresie folosită de cunoscătorii istoriei serviciilor secrete pentru a desemna acei agenți secreți care după o pregătire specială, se disimulau „ca o umbră” în teritoriul advers, se inflitrau acolo, ajungeau în poziții esențiale conform misiunii și uneori își vedeau de treabă ani întregi până când primau sarcina să acționeze. Unii se căsătoreau, aveau copii, erau cetățeni model ai statului de adopție până când își începeau misiunea.
Este o carte pe care nu o poți lăsa din mână și pe care n-o poți citi printre picături, Este o lectură pe care trebuie s-o parcurgi cu creionul în mână fiindcă lumea serviciilor secrete este una complexă în care realitatea trece rapid dintr-un plan în altul încât este ușor să pierzi firul evenimentelor.
Sursa foto: librărie.net