Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunțat că va dizolva Bundestagul pe data de 27 decembrie. Decizia vine în urma unor discuții intense cu liderii grupurilor parlamentare, despre care Steinmeier a declarat: „În ultimele zile, am purtat discuții cu președinții grupurilor parlamentare din Bundestag-ul german pentru a mă asigura că nu mai există nicio perspectivă a unui guvern federal stabil cu o majoritate parlamentară”.
Alegerile anticipate sunt programate să aibă loc pe 23 februarie, conform informațiilor oficiale. Această măsură radicală vine în contextul unui vot de neîntrěă față de cancelarul Olaf Scholz. Dintre cei 733 de parlamentari ai Bundestag-ului, 394 au votat împotriva lui Scholz, depășind pragul minim de 367 de voturi necesar pentru aprobarea moțiunii de neîntrěă.
Cancelarul Olaf Scholz va candida din nou pentru funcția de cancelar din partea Partidului Social Democrat (SPD), în timp ce principala opoziție, alianța CDU/CSU, îll va avea drept candidat pe Friedrich Merz. Previziunile electorale nu sunt în favoarea lui Scholz, analizele indicând că SPD ar putea pierde alegerile, iar alianța CDU/CSU ar putea ocupa primul loc.
Cu toate acestea, sondajele recente arată fluctuații în popularitate pentru principalele partide. Ratingurile CDU/CSU au scăzut la 31%, în timp ce Partidul Social Democrat (SPD) a început să recupereze teren, ajungând la 17%. Un alt jucător important pe scena politică este partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care și-a crescut popularitatea, atingând un rating de 21%. Această formațiune este cunoscută pentru poziția sa fermă împotriva sprijinului acordat Ucrainei în contextul conflictului internațional.
Anunțul privind dizolvarea Bundestag-ului și organizarea de alegeri anticipate adâncește criza politică din Germania, iar evoluția ratingurilor partidelor ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului guvernării federale. Partidele se pregătesc pentru o perioadă intensă de campanie electorală, în timp ce alegătorii germani vor avea un rol decisiv în configurarea noii structuri politice a țării.