Podul Chongar, localizat în Crimeea ocupată, a fost distrus prin explozie în noaptea de 22 iunie. Podul, situat peste strâmtoarea Chongar, conectează Crimeea cu regiunea Herson, potrivit autorităților de ocupație din Crimeea.
Se pare că podul a suferit daune considerabile, ceea ce a dus la suspendarea traficului pe acesta. Explozia a cauzat străpungerea unei părți din suprafața drumului.
Informații locale sugerează că, în acest moment, toate vehiculele sunt redirecționate la punctul de control lângă pod și sunt îndrumate către Podul Crimeei sau Armyansk.
Podul are un rol strategic esențial în logisticile forțelor de ocupație rusești. În consecință, suspendarea traficului pe Chongar va forța camioanele rusești să ocolească 100 de kilometri pentru a ajunge din Crimeea la Melitopolul ocupat, ceea ce va dura câteva ore.
Având în vedere amploarea depozitelor de muniție rusești în zonele mai îndepărtate din cauza amenințării atacurilor cu HIMARS, această situație poate complica semnificativ furnizarea de muniție și poate diminua capacitatea de apărare a pozițiilor în direcția Zaporizhzhia.
După atac, orașul a suferit daune semnificative la infrastructura drumurilor, similare cu cele cauzate de atacurile cu rachete, precum cele observate după atacurile asupra podului Antonivskyi. Dovezile care susțin ipoteza unui atac cu rachete sunt și urmele de explozie lângă pod provocate de o muniție necunoscută.
Podul se află la o distanță de 128 de kilometri de linia de front, în regiunea Herson, ceea ce exclude utilizarea rachetelor de precizie GMLRS de la instalațiile HIMARS, care au o rază de acțiune de numai 84 de kilometri.
Un posibil instrument al atacului sunt rachetele de croazieră Storm Shadow, recent furnizate de Marea Britanie. Cu toate acestea, rezultatele relativ minore ale atacului nu corespund cu puterea explozivă a unei rachete de 450 de kilograme.
O altă posibilitate ar fi racheta ucraineană Vilkha-M, care a fost în dezvoltare încă de dinainte de invazia rusă și a atins etapele finale de dezvoltare în 2022. Raza de acțiune a acestor rachete de 150 km ar acoperi distanța până la pod, iar puterea explozivă a capului de rachetă de 170 kg este similară cu cea a GMLRS, care cântărește 91 kg.
Ivan Vinnyk, primul adjunct al șefului Asociației Naționale a Complexului Industrial de Apărare al Ucrainei, a declarat pe 28 februarie 2023 că există planuri de modificare a rachetei „Vilkha-M”. El nu a precizat când ar putea fi finalizate rachetele sau cât de multe vor fi produse.
„După cum putem spera, vor fi gata la timp pentru o posibilă contraofensivă anticipată în sud, în direcția Mării Azov”, a menționat el. „Testările se vor realiza în condiții de luptă”.