Conform vaticannews.va, într-o reuniune anuală la Vatican intitulată „Dialogurile Minerva”, Papa Francisc a laudat beneficiile tehnologiei și ale inteligenței artificiale atunci când sunt folosite în mod etic și responsabil pentru a promova demnitatea umană și binele comun. Adunarea a reunit experți din domeniul tehnologiei, inclusiv oameni de știință, ingineri, lideri de afaceri, avocați și filozofi, împreună cu reprezentanți ai Bisericii, oficiali curiași, teologi și eticieni, pentru a discuta impactul social și cultural al tehnologiilor digitale, în special al inteligenței artificiale.
Papa Francisc a subliniat importanța utilizării responsabile a tehnologiei, menționând că aceasta a fost și este „immens de benefică” pentru familia umană în domenii precum medicina, ingineria și comunicațiile. El a salutat, de asemenea, consensul privind necesitatea dezvoltării tehnologiei într-un mod etic și responsabil, care să respecte valori precum incluziunea, transparența, securitatea, echitatea, confidențialitatea și fiabilitatea. Papa a subliniat importanța reglementării acestor tehnologii de către organizațiile internaționale pentru a contribui la o lume mai bună și o calitate integrală a vieții.
„Sunt convins că dialogul dintre credincioși și necredincioși cu privire la chestiuni fundamentale de etică, știință și artă, precum și despre căutarea sensului vieții, este o cale către pace și către dezvoltarea umană integrală.” a declarat Papa Francisc.
Totuși, Papa Francisc a avertizat împotriva utilizării AI în mod neetic sau iresponsabil și a ridicat întrebări cu privire la capacitatea instituțiilor noastre naționale și internaționale de a trage la răspundere companiile de tehnologie pentru impactul social și cultural al produselor lor. De asemenea, a atras atenția asupra riscului ca inegalitatea crescută să submineze sentimentul de solidaritate umană și socială și a îndemnat la creșterea inovației științifice și tehnologice însoțită de o mai mare egalitate și incluziune socială.
Papa Francisc a subliniat importanța respectării demnității umane intrinseci în evaluarea tehnologiilor emergente și a avertizat că datele nu pot măsura valoarea fundamentală a unei persoane. El a subliniat importanța precauției în delegarea judecăților unor algoritmi care prelucrează date, adesea colectate pe ascuns, privind structura și comportamentul anterior al unui individ și a avertizat că astfel de date pot fi „contaminate” de prejudecăți și preconcepții ale societății. Papa Francisc a încheiat prin mulțumirea pentru eforturile depuse de a asculta și de a reflecta asupra contribuțiilor celuilalt și a dorit celor prezenți bine în rugăciune.
Papa Francisc a subliniat că dezvoltarea inteligenței artificiale și a învățării automate poate contribui într-un mod pozitiv la viitorul umanității. Cu toate acestea, el a avertizat că acest potențial va fi realizat doar dacă există un angajament constant și consecvent din partea celor care dezvoltă aceste tehnologii de a acționa etic și responsabil.
„Este liniştitor să ştii că mulţi oameni din aceste domenii lucrează pentru a se asigura că tehnologia rămâne centrată pe om, etic şi îndreptată spre bine.”
Papa a spus că conceptul de demnitate umană intrinsecă ne cere să recunoaștem și să respectăm faptul că valoarea fundamentală a unei persoane nu poate fi măsurată numai prin date. În procesul de luare a deciziilor sociale și economice, ar trebui să fim precauți cu privire la delegarea judecăților unor algoritmi care prelucrează date, adesea colectate pe ascuns, privind structura și comportamentul anterior al unui individ.
El a avertizat că astfel de date pot fi „contaminate” de prejudecăți și preconcepții ale societății. „Comportamentul trecut al unei persoane” a remarcat el, „nu ar trebui folosit pentru a-i refuza oportunitatea de a se schimba, de a crește și de a contribui la societate”.
Papa Francisc a subliniat faptul că tehnologia trebuie să fie centrată pe om și să fie utilizată într-un mod etic și responsabil. Acesta a încheiat prin încurajarea participanților la această adunare să facă din demnitatea umană intrinsecă a fiecărui bărbat și femeie un criteriu cheie în evaluarea tehnologiilor emergente și să se asigure că tehnologia este folosită într-un mod care să promoveze demnitatea umană și binele comun.
„Așadar, v-aș încuraja, în deliberările dumneavoastră, să faceți din demnitatea intrinsecă a fiecărui bărbat și femeie un criteriu cheie în evaluarea tehnologiilor emergente; acestea se vor dovedi sănătoase din punct de vedere etic în măsura în care contribuie la respectarea acestei demnități și la creșterea expresiei acesteia la fiecare nivel al vieții umane.”