235
Personalitatea lui Dimitre Cantemir de la a cărui naștere s-au împlinit 350 de ani și de la a cărui moarte s-au împlinit 300 de ani este un prilej pentru mehedințeni să cinstească memoria celul mai cultivat om politic pe care l-a avut România, care a avut studii esențiale despre Imperiul Otoman, Istoria Moldovei, a muzicii orientale, istoriei familiei sale și contemporanilor săi.
Manifestarea are loc în ziua celebrării Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, al cărui nume îl purta și Dimitrie Cantemir, domnitorul Savant, care în 1714 a devenit membru al Academiei de Științe din Berlin.
Palatul Teodor Costescu a postat pe Facebook:
„Este întotdeauna o bucurie când vă anunțăm câte un eveniment, dar mai ales este o mare onoare să vă avem alături de noi la spectacole, la lansări de carte, la vernisaje, etc. Iată că, de data aceasta, bucuria se împletește cu onoarea și cu prețuirea ce v-o purtăm și venim către dumneavoastră cu o invitație absolut specială, o invitație la un vernisaj unic și deosebit.
De joi, 26 octombrie 2023, ora 11.00 și până pe 20 noiembrie 2023, sala Gheorghe Anghel găzduiește expoziția CANTEMIR 300, expoziție organizată cu ocazia trecerii la cele veșnice a Domnitorului. Alături de Arhivele Naționale și de alte instituții care au reușit să aducă la lumină un adevărat tezaur cultural, ne alăturăm și noi
Contribuțiile culturale remarcabile ale lui Dimitrie Cantemir rămân în continuare subiectul studiului și trebuie să fie făcute cunoscute lumii, mai ales publicului pasionat de istorie.
În acest an, în care se împlinesc 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, Arhivele Naționale, alături de alte instituții au făcut efortul de a aduce la lumină un adevărat tezaur cultural legat de Domnitor ne alăturăm și noi acestui eveniment deosebit care poposește la Drobeta Turnu Severin după alte două mari orașe: București și Iași.
Iată-ne, așadar, poziționați pe o axă cultural-istorică extrem de importantă și tocmai de aceea vă așteptăm în toată această perioadă să ne vizitați.
Cea mai amplă parte a expoziției este dedicată unei colecții unice de arme, inclusiv sulițe, topoare, săbii și steaguri de luptă. De asemenea, sunt expuse harnașamente, foarfeci și alte obiecte cu diverse utilități, datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, din prețioasa colecție a lui Petru Costin. Aceste arme au aparținut tuturor celor trei forțe implicate în bătălia de la Stănilești din vara anului 1711, un moment crucial în viața lui Cantemir. Vizitatorii vor putea admira arme otomane, tătărești, ale armatei țarului Petru cel Mare și ale moldovenilor, care vor fi expuse în Palatul Culturii din Drobeta-Turnu Severin. O secțiune importantă a expoziție este prezentarea și expunerea a peste 150 de medalii comemorative emise de către Banca Națională a Republicii Moldova începând din 1993 . Privitorul mai poate admira o impresionantă colecție de steaguri” .
Sursa foto: Palatul Teodor Costescu