Marele regizor Gheorghe Vitanidis ar fi împlinit 95 de ani.
Născut în Dobrogea, la Mangalia, la 1 octombrie 1929, marele regizor a avut origine greacă.
A fost unul din cei mai mari promotori ai elenismului în România, mai ales din 1990, când minoritățile etnice au primit posibilitatea organizării politice.
A fost unul din regizorii care au creat filme extraordinare, precum filmele istorice Ciprian Porumbescu, Burebista, filmele artistice cu subiect istoric Facerea Lumii, Masca de Argint, Colierul de Turcoaze.
A fost regizorul care l-a remarcat pe tânărul student pe atunci la IATC , marele actor de astăzi Vlad Rădescu, nepotul generalului Nicolae Rădescu, ultimul premier democrat al României până în 1945. Acestuia i-a încredințat în 1972, rolul titular din filmul biografic Ciprian Porumbescu.
A rămas impresionant în filmul Burebista cum a pus cameramanul să plaseze în rotașie imaginea Sfinxului din Carpați, peste imaginea în rotație a regelui Burebista jucat în filmul omonim de actorul George Constantin.
Din păcate, moartea l-a răpit în plină putere creatoare, la 25 noiembrie 1994, la Atena, în Grecia.
Bunul său prieten, Anton Traian Antoniadis, Președintele Comunității Elene „Elpis” din Constanța a făcut o postare emoționantă:
„Bună dimineața prieteni.
Astăzi (1 octombrie 2024 n.a.) o zi de remember.
Pornesc de la un titlu al unui film regizat și adaptat pentru marele ecran al romanului lui Eugen Barbu, Facerea Lumii și mă opresc la epopeea unui rapsod al neamului românesc, Ciprian Porumbescu.
Ce au în comun? GHEORGHE VITANIDIS (IORGU), un OM în adevăratul înțeles al cuvântului, un om ce si-a dăruit sufletul unor idealuri în care a crezut fără ezitare sacrificând orice pentru ele.
Un Dobrogean get-beget, un iubitor al artei și a celor 2 țări surori România și Grecia, certificând prin existența vremelnică a omului pe pământ, arătând că destinul și explicația vieții există prin nașterea în 1 octombrie 1929 la Mangalia România și trecerea spre neființă la 25 Noiembrie 1994 în Atena, în brațele mele.
Astăzi, ar fi împlinit 95 de ani și precis numărul de filme și scenarii ar fi întrecut pe oricine în istoria cinematografiei românești.
Tot astăzi cinstim omul ce a pus umărul, voința și viața pentru crearea și înființarea Uniunii Elene din România, ca membru fondator, arătând tuturor că aceste 2 țări sunt mai aproape decât arată harta, prin similitudini de port, de idei, de năzuițe și chiar temeri.
Dovada vie este istoria, mai ales a Dobrogei ce este poarta de intrare a grecilor pe pământ românesc, intrare pașnică ce a adus cultură și spirit novator.
Scrierile și istoria ne arată că ridicarea acestor ținuturi de la mal de mare, ridicarea de ziduri, porturi și cetăți a fost făcută umăr la umăr de români și greci deopotrivă.
Închei spunând …. Iorgule, astăzi ne amintim de filmul tău din 1988 ” În fiecare zi mi-e dor de tine”, odihnește-te în pace, suntem mulți ce nu te vom uita!”
Așadar, se vor împlini luna viitoare 3 decenii de la prematura sa dispariție.
Sursa foto: Arhivă