Drobeta a fost numele unei cetăți dacice, Drubetis, în traducere, loc despicat. Romanii au clădit o dată cu edificarea Podului de la Drobeta 103-105 și un castru roman, o tabără militară, extinsă și modernizată ulterior.
A fost sediul Banatului de Severin, aici fiind Cetatea Severin până la arderea ei la 1526, ca urmare a atacului otoman asupra Ungariei la Mohacs în 1526.
A fost obiect de dispută între Țara Românească și Regatul Ungariei în timpul lui Basarab I și a devenit parte a Țării Românești definitiv sub Mircea cel Bătrân. Bănia Mehedinților a fost la Strehaia, migrând spre Craiova care a devenit Cetatea Băniei pe fondul ascensiunii familiei Craioveștilor.
Locuitorii s-au mutat la Cerneți, nume care însemna „oameni îndurerați, îndoliați” („ciornîi – negru”).
Câmpia Turnului lui Sever a rămas pustie până când austriecii din Orșova (Banatul a fost ocupat ca și Oltenia de austrieci la 1718, dar Oltenia a revenit Țării Românești în 1739) au gândit să construiască în zona ruinelor romane a unui port.
Conform Păcii de la Adrianopol din 1829, Țara Românească și Moldova aveau protectorat rusesc și suzeranitate otomană. Erau desființate raialele otomane.
Guvernator al Principatelor era generalul Pavel Kisselef care a primit o petiție din partea locuitorilor din Cerneți prin care era rugat să aprobe construirea unei așezări românești în apropierea cetății arse la 1526.
Ofisul lui Pavel Kisselef, guvernator al Principatelor a fost emis la 22 aprilie 1833, cu aproape un an înaintea instaurării primului domnitor regulamentar, Gheorghe Bibescu.
Așadar, Kisselef, care are un cartier cu numele său, în Severinul de astăzi, printre cele mai frumoase și selecte cartiere al orașului, este considerat fondatorul Severinului modern.
Orașul poartă actualul nume Drobeta Turnu Severin din data de 15 mai 1972.
Sursa foto: Primăria Drobeta Turnu Severin