Multă lume a sperat ca discuția Xi Jinping – Joe Biden să fie un fel de reeditare a întâlnirii Nixon-Mao-Deng Xiaoping din anii 70 ai secolului XX.
Ar fi o impietate să credem că Joe Biden ar fi putut reedita succesul lui Henry Kissinger, faimosul secretar de stat ajuns la Centenar.
America nu mai are diplomații de atunci, iar Joe Biden a spus public că Xi este dictator. Dacă avea cultul diplomației și voia să câștige ceva, atunci ar fi ocolit o astfel de calificare. Și Nixon era convins că Mao e dictator, dar nu a spus-o public.
Joe Biden a spus:
„Am stabilit să ținem căile de comunicare deschise, inclusiv între mine și președintele Xi. Am căzut amândoi de acord că fiecare dintre noi poate să ridice telefonul, să îl sune direct pe celălalt și va fi ascultat imediat.
Rămânem ataşaţi principiului că există o singură China şi nu am de gând să schimb asta
Ei bine… el e un dictator în sensul că e omul care conduce o țară comunistă, bazată pe o formă de guvernare total diferită de a noastră.
I-am zis clar că nu vreau nicio interferență. Dacă am încredere în el (în Xi Jinping)? Ai încredere, dar cercetează, cum se zice”.
Xi Jinping este mult mai diplomat. Așa cum Nixon a spus că a dat înapoi toate cadourile ajunse la Casa Albă, mai puțin câinele adoptat de familia sa, Xi a spus că urșii Panda trimiși de la Washington în China au întristat copiii, dar că urșii vor reînoda prietenia americano-chineză:
„De curând, trei urşi panda găzduiţi de Grădina Zoologică din Washington s-au întors în China. Mi s-a povestit că mulţi americani, mai ales copii, au fost întristaţi de retragerea urşilor noştri. Suntem gata să restabilim prietenia cu americanii şi prin mijlocirea urşilor panda”
Așadar, China pendulează cu abilitate între SUA și Rusia. Diplomația chineză a studiat atent diplomația europeană și americană și a învățat lecțiile acesteia.
Sursa foto: Pro TV