Dimitrie Cantemir, 301 ani de la moarte.

de Florian
0 Comentarii 82 views

Domnitorul intelectual Dimitrie Cantemir, primul membru român al unei academii străine,cea de la Berlin, prieten cu filosoful Leibniz, cu țarul Petru cel Mare, s-a născut ca fiu al domnitorului Constantin Cantemir și frate al lui Antioh Cantemir și el domn al Moldovei, la 26 octombrie 1673.

Domnitorul a încercat să scoată Moldova de sub control otoman, aliindu-se cu Petru cel Mare dar a fost înfrânt la Stănilești pe Prut și obligat să plece în exil, în Rusia. L-au însoțit 3 000 de boieri cu familiile lor, între care și cronicarul Ion Neculce.

Dimitrie Cantemir s-a stins la 50 de ani în 21 august  1723, nu înainte de a fi publicat cea mai completă analiză despre Imperiul Otoman, prima istorie a Moldovei, o istorie în cheie a luptelor moldo-muntene, Istoria Ieroglifică.

Dimitrie Cantemir este promotorul ideii unirii Țării Românești și a Moldovei, fără Transilvania, idee preluată de Ecaterina cea Mare, de boierii munteni și moldoveni, accelerată după 1806 și concretizată la 1859.

Deși Nicolae Iorga spune că Mihai Viteazul a impus linia unirii, fapt adevărat, trebuie spus că Dimitrie Cantemir a venit cu o regândire a strategiei, mai ales că Transilvania era din 1699 sub control habsburgic.

Așadar, Dimitrie Cantemir rămâne legenda istoriografiei și gândirii geopolitice românești la începutul secolului al XVIII-lea.

Sursa foto: Pixa Bay

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.