Domnitorul intelectual Dimitrie Cantemir, primul membru român al unei academii străine,cea de la Berlin, prieten cu filosoful Leibniz, cu țarul Petru cel Mare, s-a născut ca fiu al domnitorului Constantin Cantemir și frate al lui Antioh Cantemir și el domn al Moldovei, la 26 octombrie 1673.
Domnitorul a încercat să scoată Moldova de sub control otoman, aliindu-se cu Petru cel Mare dar a fost înfrânt la Stănilești pe Prut și obligat să plece în exil, în Rusia. L-au însoțit 3 000 de boieri cu familiile lor, între care și cronicarul Ion Neculce.
Dimitrie Cantemir s-a stins la 50 de ani în 21 august 1723, nu înainte de a fi publicat cea mai completă analiză despre Imperiul Otoman, prima istorie a Moldovei, o istorie în cheie a luptelor moldo-muntene, Istoria Ieroglifică.
Dimitrie Cantemir este promotorul ideii unirii Țării Românești și a Moldovei, fără Transilvania, idee preluată de Ecaterina cea Mare, de boierii munteni și moldoveni, accelerată după 1806 și concretizată la 1859.
Deși Nicolae Iorga spune că Mihai Viteazul a impus linia unirii, fapt adevărat, trebuie spus că Dimitrie Cantemir a venit cu o regândire a strategiei, mai ales că Transilvania era din 1699 sub control habsburgic.
Așadar, Dimitrie Cantemir rămâne legenda istoriografiei și gândirii geopolitice românești la începutul secolului al XVIII-lea.
Sursa foto: Pixa Bay