Am văzut multe debuturi de competiții electorale și de campanii electorale. Mai rar am văzut în cadrul mesajelor alese de competitorii electorali trimiteri la personalitățile reprezentative, adevărate repere ale unei comunități locale.
Recent, antreprenoarea Amalia Bellantoni și-a anunțat intenția de a candida la Președinția Consiliului Județean Călărași. Profesoara și antreprenoarea Amalia Bellantoni a ales ca primă personalitate pe care să o evoce într-o postare pe Facebook, pe prima femeie medic din istoria României, doctorul Maria Cuțarida Crătunescu (1857-1919). A fost primul medic femeie al României, cu licență și doctorat obținute prin studii în Elveția și Franța.
Interesant este că deși, toată viața medicului Maria Cuțarida Crătunescu a fost legată de Capitală, ea s-a născut la Călărași la 10 februarie 1857. A fost pionieră a studiilor științifice de medicină gincecologică, pionieră a studiilor de sociologia muncii, privind femeile din România. A fost o feministă convinsă! A fost considerată pionierul luptei pentru drepturile și sănătatea femeilor.
Amalia Bellantoni a subliniat foarte clar:
„Județul Călărași a dat Țării oameni de excepție, mai ales femei de excepție. Faptul că m-am decis să candidez pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Călărași, mă obligă să împărtășesc cu Dumneavoastră poveștile oamenilor de excepție care au pus județul nostru pe harta lumii. Mai ales dacă acești oameni de excepție au fost femei născute la noi, în județul Călărași!
Discutăm astăzi de sociologie, despre drepturile femeii, despre munca femeilor, despre problemele de sănătate ale femeilor, despre imaginea femeilor ca despre niște descoperiri ale societății contemporane.
Și totuși, când privim astăzi faptul că Județul Călărași a ajuns pe ultimele locuri la toate capitolele vieții din România secolului XXI, suntem obligați să ne schimbăm viziunea și imaginea despre județul nostru! Trebuie să ne mândrim că de la noi, s-au ridicat femei de excepție.”
Mesajul Amaliei Bellantoni a continuat cu prezentarea biografiei medicului Maria Cuțarida Crătunescu:
„ Astfel, la 10 februarie 1857, la Călărași, se năștea Maria Cuțarida. Ea a urmat studiile la Școala Centrală din București, apoi la Zurich, în Elveția, unde la 20 de ani, în 1877, anul proclamării Independenței României, s-a înscris la Facultatea de Medicină. A continuat studiile la Montpellier. Teza ei de doctorat din 1884 privea o temă care este și azi de importanță majoră în medicină, în special pentru femei: cancerul de col uterin ( L’hydrorrhée et sa valeur sémiologique dans le cancer du corps del’uterus – Despre hidroreea şi valoarea ei semiologică în cancerul corpului uterin).
Din 1884, medicul Maria Cuțarida a luptat cu mentalitățile învechite din România. Deși avea doctorat, era un ginecolog foarte înzestrat, a aspirat să lucreze în spitalele de stat ca să îi ajute pe cei slabi și în nevoie! Și-a asumat nobila meserie de medic ginecolog. După ce Spitalul Brâncovenesc i-a refuzat propunerea (ea visa o secție unde problemele femeilor să fie studiate științific, spitalul nu dorea să ofere altceva decât o secție de Igienă, considerând că la asta se rezumau sănătatea și problemele femeilor ), a lucrat din 1885 la Spitalul Filantropia, consultând gratuit femeile care îi treceau pragul. Maria Cuțarida a lucrat ca profesor de Igienă și șefă de catedră la Azilul „Elena Doamna”, pentru ca din 1891 să devină șefa secției de Ginecologie de la Spitalul Filantropia.
A încercat să devină medic primar ginecolog, a dorit să facă o secție de cercetări ginecologie, dar nu a fost admisă pe motiv că era femeie. Tot ce a putut obține a fost doar o secție de Chirurgie în Ginecologie, deși ea demonstrase că atunci când o femeie ajunge la chirurgie, e uneori prea târziu și multe afecțiuni ginecologice ar fi putut fi prevenite, tratate și vindecate înainte de a ajunge la o intervenție chirurgicală. A renunțat la post, căutând să se implice prin forțe proprii în lupta pentru sănătatea femeilor.
În 1897, medicul Maria Cuțarida Crătunescu a pus bazele Societății Materna. Peste 2000 de femei au fost îngrijite de către Maria Cuțarida, alături de copiii lor.
Medicul Maria Cuțarida Crătunescu a înființat în 1899, prima creșă la Fabrica de Tutun din România (unde astăzi este Cartierul Regie, fabrica de tutun fiind fondată de Maria Rosetti (Mary Grant), soția lui C.A. Rosetti, aceasta dând case muncitorilor de la fabrica de tutun a Regiei Monopolurilor, creând și spații unde copiii muncitoarelor să fie îngrijiți, de unde și numele de azi al Cartierului Regie).
Medicul Maria Cuțarida Crătunescu s-a implicat în activitatea politică. Nu putea candida, dreptul la vot pentru femei a apărut în România abia prin 1938, dar ea a decis să facă politică militantă. În 1900, la Paris, la Congresul Feminist, a prezentat o amplă cercetare sociologică, Le Travail de la femme en Roumanie – Munca femeii în România. Cercetarea sa a arătat că din 1875 până la 1900, România avea circa 825 de femei cu titluri academice, din care jumătate aveau cel puțin Bacalaureat, circa 60 erau licențiate în științe exacte, umaniste, iar 12 erau femei medic.
În 1904, medicul Maria Cuțarida Crătunescu și-a deschis clinica sa privată, colaborând cu Institutul Evanghelic, acesta având și un Internat. În anii Războiului de Reîntregire Națională, în 1916-1918, medicul Maria Cuțarida Crătunescu a lucrat ca medic la Spitalul Militar Temporar Nr.134, care funcționa pe locul Institutului-Internat Evanghelic.
Din cauza efortului fizic și intelectual depus, medicul Maria Cuțarida Crătunescu s-a pensionat cu sănătatea serios afectată, decedând la 10 noiembrie 1919 la aproape 63 de ani.”
Așadar, Maria Cuțarida Crătunescu s-a sacrificat pentru țara sa și pentru femeile din România. Nu i-a fost ușor iar autoritățile n-au ajutat-o. Maria Cuțarida a murit acum 105 ani aproape, dar dacă stau să mă gândesc la câte nedreptăți a suferit Amalia Bellantoni din partea autorităților locale de la Belciugatele, chiar mă întreb dacă politicienii și autoritățile noastre au învățat ceva din suta asta de ani care a trecut de la moartea Mariei Cuțarida Crătunescu.
Este foarte bine că avem și pre-campanii electorale cu fair-play, în care un competitor nu acuză pe nimeni. În care nu invocă „greaua moștenire”, din contră, arată ce înaintași au fost și cum trebuie ei să fie readuși în memoria contemporanilor. Mesajul nu a criticat pe nimeni, faptul că Județul Călărași este printre cele mai sărace și cu infrastructura în stare critică este dovedit de statisticile oficiale. Județul a pierdut din 2011 și până în 2021, peste 23 000 locuitori, adică aproape 10% din populația totală care în 2021 era de aproape 284 000 locuitori. Practic, populația a scăzut cu 1% anual. Cum există în țară orașe mici și de câteva mii de locuitori, comune cu puțin peste 1000 locuitori situația este dezastruiasă. Ca să arăt că situația în Călărași este dură din punct de vedere demografic, de exemplu, municipiul reședință de județ avea în 2021 cu puțin peste 58 000 locuitori. 23 000 oameni în minus înseamnă echivalentul a aproape unei jumătăți din populația reședinței de județ. Budeștiul este al doilea cel mai mare oraș cu puțin peste 7000 locuitori iar Lehliu Gară are sub 6 000 locuitori.
Evident, economia județeană pe butuci, infrastrucura feroviară, rutieră, sanitară, educațională, politicile haotice, insuficienta atragere de fonduri europene, atragerea sau gestiunea defectuoasă în unele cazuri a acestor fonduri au contribuit la acest lucru. Județul este traversat de o autostradă, de o cale ferată, este riveran Dunării, localitățile de la limita de vest sunt la 30 km de București, dar județul este în mare parte „calamitat”.
Aș încheia rândurile de față cu scurta dar eficienta concluzie pe care Amalia Bellantoni a pus-o la finalul mesajului său, concluzie care arată faptul că un candidat știe de unde trebuie pornit, nu de la critica a ceea ce s-a făcut prost ci de la reamintirea a ceea ce s-a făcut bine. Este o indiscutabilă schimbare de gândire, un suflu nou în politica la nivel județean:
„ Exemplul medicului Maria Cuțarida Crătunescu trebuie să fie urmat de noi, cei de astăzi. Trebuie să schimbăm viața femeilor din județul nostru, pentru că drumul celei care a schimbat destinul femeilor din România, medicul Maria Cuțarida Crătunescu a pornit de aici, din Călărași!”
Sursa foto: Facebook