358
Pentru a marca comemorarea Revoluției de la Timișoara în cadrul programului special de închidere a manifestării anuale Timișoara– Capitală Europeană a Culturii, Universitatea de Vest și Centrul de Proiecte invită publicul la proiecția filmului „Timișoara: Decembrie 1989”, regizat de Ovidiu Bose Paştină.
Proiecția are loc pe 10 decembrie, la ora 18.00.
„Timișoara: Decembrie 1989” este un film regizat de Ovidiu Bose Paştina (1h 18min). Acesta reprezintă primul film documentar despre Revoluția din Timișoara, realizat la începutul anului 1990 și produs de Sahia Film.
Filmul a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Documentar Neubrandenburg din Germania și a fost prezentat la festivalurile de film de la Berlin și München. La Festivalul de Film de la Yamagata din Japonia, a fost selecționat printre cele mai bune documentare ale lumii.
Evenimentul este deschis publicului larg, în limita capacității, fără a fi necesar bilet sau rezervare la Cinema Victoria pentru a participa.
Organzizatorii anunță pe Facebook:
„Proiecția va fi urmată de un dialog captivant intitulat „Decembrie ’89: Drumul spre Europa”, la care vor lua parte invitații de seamă:
Vasile Popovici: scriitor, profesor universitar și diplomat. A fost participant activ la revoluție încă din prima zi și a jucat un rol important în procesul de democratizare a societății în primii ani de după decembrie 1989.
Cătălin Ranco Pițu: fost procuror militar șef la Secția Parchetelor Militare, cu rang de general. A gestionat rechizitoriul în „Dosarul Revoluției”.
Corneliu Vaida: participant la revoluție începând cu 16 decembrie 1989, purtător de cuvânt al comitetului revoluționar din Operă și al Garnizoanei Timișoara în 1990. Este activist civic și implicat în viața publică a orașului.
Geanina Jugănaru: master în Științe Politice la UVT și la Universitatea din Padova – Italia. Reprezentant pentru firma Intersnack România. Fiica lui Dumitru Jugănaru, ucis în 17 decembrie pe Calea Girocului Timișoara.
David Secoșan: elev în clasa a XII-a la Liceul C.D. Loga, pasionat de literatură, istorie și de trecutul recent al orașului. Se orientează spre regia de film”.
Evenimentul face parte din Programul oficial al închiderii Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, derulat în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023.
Sursa foto: Facebook