Cu șase ani înainte de începerea celui de Al Doilea Război Mondial și cu 7 ani înainte de 28 octombrie 1940, generalul Ioannis Metaxas continua să încerce preluarea puterii politice în Grecia. Dezastrul pentru liderul grec și viziunea sa politică a continuat şi la alegerile din 1933, Partidul Liber Cugetătorilor înregistrând un scor electoral de doar 1,59%. Totuşi, partidul a primit trei mandate de deputat, iar Ioannis Metaxas a devenit ministru de interne în cabinetul lui Panagis Tsaldaris.
La alegerile următoare din 1935, partidul lui Metaxas a colaborat cu o alianţă a mai multor partide regaliste mici, reuşind ca împreună să câştige 7 mandate parlamentare, ca şi la alegerile din 1936.
Preliminariile instituirii dictaturii lui Ioannis Metaxas
În urma unui plebiscit amplu contestat, George al II-lea, fiul lui Constantin I, a revenit în ţară pentru a prelua conducerea ţării. Alegerile din 1936 au încins disputa dintre Panagis Tsaldaris şi Themistoklis Sophoulis, pe fondul ascensiunii
puternice a Partidului Comunist (KKE), fapt care l-a determinat pe regele George al II-lea să ofere lui Ioannis Metaxas, ministrul de război, la 13 aprilie 1936, funcţia de premier, numirea fiind validată de Parlament.
Grevele muncitorilor industriali, orchestrate de comunişti din mai 1936 i-au permis premierului Metaxas să instituiestarea de urgenţă, suspendând Parlamentul pe termen nedeterminat şi mai multe articole ale Constituţiei.
Regimul dictatorial Ioannis Metaxas (1936-1941)
Pe 4 august 1936, Metaxas avea să instituie un regim dictatorial. Propaganda regimului avea să-l proclame pe dictator „Primul ţăran”, „Primul Muncitor” şi „Tatăl Naţiunii’’.
Ioannis Metaxas a adoptat titlul Arkhigos (Conducător). El a pretins că a pus bazele celei de-e treia „Civilizaţii Elene’’, care ar fi urmat după cele ale Greciei Antice şi Imperiului Bizantin.
El a încercat categorisirea dictaturii lui Metaxas într-o formă apropiată de una dintre extreme, stângă și dreaptă. Dar cum grecii sunt originali, dictatura lui Metaxas a fost una originală, națională.
Totuși, numele lui Ioannis Metaxas rămâne memorabil în istoria Greciei prin faptul că s-a opus acceptării ocupației italiene pe care Mussolini o dorea în octombrie 1940.
Astfel, când la o recepție la Ambasada Germaniei, ambsasadorul Italiei i-a remis lui Metaxas ultimatumul lui Mussolini de a accepta ca trupele italiene din Albania ocupată să ocupe poziții strategice în Grecia, ceea ce echivala cu o ocupație militară, Ioannis Metaxas a spus simplu: „Ohi!”, adică „Nu”!
Astfel, la 28 octombrie 1940, a început invazia italiană, pe care grecii au reușit s-o țină sub control până la invazia germană din vara anului 1940.
Ioannis Metaxas a murit la 21 ianuarie 1941, la Atena, ca urmare a unei boli infecțioase.
Sursa foto: Wikipedia