Celebrul gânditor chinez Szun-Tzu, în „Arta Rîzboiului” spunea:
„Dacă prinţul luminat şi generalul avizat înving inamicul de câte ori trec la acţiune, dacă realizările lor depăşesc pe cele obişnuite, aceasta se datoreşte informării prealabile”.
Războiul din Ucraina a arătat că „frontul secret” este de absolută actualitate. Acum câteva luni, un tânăr de 21 de ani angajat din Gărzile Aerien Massachussetts a fost reținut pe motiv că avea acasă informații ultrasecrete de la Pentagon.
Și mai recent, s-a descoperit că „dintr-o greșeală”, mai multe mailuri clasificate „Top Secret” au ajuns către adrese electronice din Mali, adică un stat care este aliat cu Rusia. Ele trebuiau trimise de către britanici către Pentagon, dar nu au mai ajuns niciodată acolo.
Dacă rememorăm faptul că URSS reușise să aibă celebrul grup de spionaj „Cambridge Five” din care a făcut parte legenda spionajului URSS în Marea Britanie Kim Philby (recrutat în anii 30 de URSS, înainte ca Philby să intre în serviciile secrete britanice ca agent de top al acestora), treaba ar trebui să îi pună pe gânduri pe analiștii din serviciile secrete britanice.
Deja, au fost făcute publice informații clasificate ale Pentagonului despre situația din Ucraina dun care reieșea că factorii de decizie de la Washington știau că Ucraina nu dispune de logistica, oamenii și ansamblul de forțe necesare declanșării contraofensivei contra forțelor ruse de ocupație de pe teritoriul Ucrainei.
Frontul secret a operat dintotdeauna, încă din Antichitate. Totuși, în epoca Primului Război Mondial și a celui de Al Doilea Război Mondial, vizionari precum Felix Djerzinski, William Wild Bill Donovan, Wilhelm Canaris, Allen C Dulles, Vera Atkins, Mihail Moruzov (evreică de origine română) vor pune bazele celebrelor servicii secrete sovietice, americane, germane, britanice și românești.
Spioni de top ca Sandor Rado, Rudolf Roessler, Richard Sorge, Albert Tester au evoluat pe câmpul de luptă al frontului secret din cel de Al Doilea Război Mondial.
Aș încheia cu o aserțiune a Premierului Britanic Winston Churchill care definea spionajul astfel:
”Avem nevoie de hoți, curve, spărgători de safe-houses, falsificatori de bani, escroci, asasini , cu o singură condiție: să fie patrioți”!
Sursa foto: TVR/Twitter – Logo Miniterul Apărării din Marea Britanie