Alegeri în Turcia: Iată cum ar putea avea un impact rezultatul relațiilor cu UE, Rusia, Grecia și Cipru

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentarii 203 views

Cetățenii turci se vor prezenta la urne duminică pentru a-și alege următorul președinte, în ceea ce mulți percep ca fiind cea mai semnificativă amenințare la adresa guvernării lui Recep Tayyip Erdogan de la preluarea puterii, acum două decenii.

Kemal Kılıçdaroğlu, reprezentantul unei opoziții unite, conduce în prezent în sondaje și a promis să revigoreze relația cu UE și Occidentul, într-un moment în care aceasta se află la cel mai scăzut nivel.

Negocierile pentru aderarea Turciei la UE au fost suspendate în 2018, ca reacție la declinul democrației în țară.

Liderii UE au afirmat în concluziile summitului din iunie 2018 că Turcia „s-a îndepărtat considerabil de Uniunea Europeană” și și-au exprimat preocuparea legată de „reculul său în privința respectării statului de drept și a drepturilor fundamentale”.

Aceștia au mai subliniat că negocierile pentru aderarea Turciei au ajuns „practic într-un punct mort” și că „nu mai sunt disponibile pentru a fi deschise sau închise alte capitole de negociere”.

Tensiunile au fost amplificate de operațiunile navale ale Turciei în apropierea insulelor grecești și Cipru, iar angajamentul Turciei în conflictele din Libia și Siria a condus mulți europeni să considere politica sa în Orientul Mijlociu ca fiind destabilizatoare.

Ce se întâmplă dacă opoziția câștigă…

… cu negocierile UE

Dar este puțin probabil ca rezultatul alegerilor să ducă la o reluare a discuțiilor cu UE, potrivit analiștilor. Totuși, ar putea fi făcute progrese în unele domenii dacă un nou guvern din Turcia își schimbă cursul. 

„Suntem acum într-un moment crucial, un moment istoric, care va determina dacă problemele de dezvoltare pentru democrație, statul de drept, precum și agresiunea împotriva vecinilor UE, cum ar fi Grecia și Cipru, vor persista”, a declarat Sergey Lagodinsky, liderul delegației UE-Turcia din Parlamentul European.

„Ne apropiem de un punct în care despărțirea dintre Turcia și UE va fi definitivă. Indiferent de deciziile politice post-electorale, dacă acestea vor conduce spre deschiderea țării către democrație și statul de drept, dacă vom observa reforme în justiție – o necesitate pe care o cerem de mult timp – atunci ar trebui să începem discuțiile, de exemplu, despre modernizarea uniunii vamale”.

„Putem începe dialogul în cazul unor astfel de reforme. Putem începe discuțiile privind liberalizarea regimului de vize”, a adăugat Lagodinsky.

În cazul unei victorii a opoziției, s-ar crea o oportunitate de revigorare a relațiilor dintre UE și Turcia, datorită promisiunilor electorale privind statul de drept și libertățile individuale, a afirmat Ilke Toygür, profesor de geopolitică europeană la Universitatea Carlos III din Madrid, pentru Euronews.

„În al doilea rând, ei (opoziția) promit că vor susține orientarea occidentală a Turciei. Și în al treilea rând, și consider că acest aspect este foarte important pentru relațiile cu Turcia, ei vor începe să joace un rol constructiv în problemele regionale, în Europa mai extinsă și într-un context multilateral”, a adăugat ea.

… cu Rusia

Aceasta ar putea, de asemenea, influența modul în care țara se poziționează în raport cu Rusia.

Legăturile dintre Ankara și aliații săi NATO s-au tensionat în ultimii ani, în parte datorită relațiilor tot mai strânse ale Turciei cu Rusia.

Erdogan a menținut un echilibru diplomatic delicat de când Rusia a invadat Ucraina, refuzând sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și păstrând totodată conexiuni solide cu Moscova, în timp ce trimitea drone la Kiev.

„Politica Rusiei va fi o provocare pe termen mediu sau lung pentru Turcia, având în vedere că există un precedent de relații relativ bune între Turcia și Rusia. Mai mult, există dependențe energetice, nucleare și economice între Turcia și Rusia în prezent”, a declarat Toygur.

„Schimbarea acestei dinamici nu va fi o sarcină ușoară pentru niciun guvern, chiar dacă este vorba despre un guvern al opoziției”, a adăugat ea, subliniind totuși că, dacă opoziția ajunge la putere, aceasta „va fi mai receptivă la îngrijorările occidentale cu privire la Rusia, de exemplu, atunci când vine vorba de Turcia ajutând Rusia să ocolească sancțiunile occidentale”.

Marc Pierini, fost ambasador al UE în Turcia, este de acord că anumite aspecte nu vor fi ușor de schimbat, indiferent de rezultatul alegerilor.

„Anumite caracteristici ale Turciei actuale, în special creșterea puterii sale militare, care nu va diminua. Are o influență politică crescută care poate persista. Și, de asemenea, există alte aspecte, precum centrala nucleară, electricitatea, care este construită, deținută și operată de Rusia. Nu este încă funcțională, dar va fi. Acest lucru nu va dispărea. Prin urmare, oricine ajunge la putere, va trebui să țină cont de acest aspect”, a declarat el

… cu tensiunile est-mediteraneene

Relațiile cu Grecia și Cipru s-au deteriorat considerabil, atingând un punct critic în ultimele decenii. În ultimii doi ani, Erdoğan a lansat amenințări voalate de invazie asupra vecinului său și coleg membru NATO, în timp ce dialogul dintre Cipru, Turcia și ciprioții turci a stagnat pentru aproximativ 6 ani.

Nikos Christodulides, recent ales președinte al Republicii Cipru, a sugerat într-un interviu acordat Euronews în martie că alegerile din Turcia ar putea reprezenta o oportunitate pentru reluarea dialogului.

„Problemele vor rămâne provocatoare. Deci, așteptarea nu este un miracol peste noapte”, a comentat Pierini.

„Dar m-aș aștepta ca ei să revină la un fel de dialog profesional despre asta în loc să facă schimb de amenințări și, știți, să-și reproiecteze toate propriile granițe maritime și așa mai departe. Și la fel și cu Grecia”, a adăugat el.

Cu toate acestea, câștigătorul alegerilor nu va avea o sarcină ușoară în rezolvarea acestor probleme, a subliniat Toygur.

„Relațiile Turciei cu UE nu pot fi separate de relațiile sale cu Cipru și Grecia, deoarece acestea sunt membre ale UE și joacă un rol esențial în procesul decizional.”

„Așadar, personal, cred că se vor întâmpina unele rezistențe și în aceste domenii. Evident, interesele naționale vor persista de ambele părți, nu doar din partea turcă, dar și din partea cipriotă și greacă. Cu toate acestea, dacă se stabilește o relație mai constructivă și având în vedere poziția Turciei în regiune și în Europa mai largă, cred că se pot face progrese chiar și în aceste probleme complexe”, a adăugat ea.

Ce se întâmplă dacă Erdogan câștigă

Atât Toygur, cât și Pierini susțin că e foarte puțin probabil ca Erdogan să-și schimbe politica internă și externă în cazul în care își păstrează poziția.

De fapt, Toygur argumentează că o victorie ar putea chiar să-l încurajeze să fie și mai inflexibil, „deoarece coaliția cu care se aliază în aceste alegeri este și mai conservatoare. Așadar, m-aș aștepta la o abordare și mai dură atunci când vine vorba de democrație și politica externă”.

Pierini a completat spunând că „nu există niciun precedent în istoria recentă în care o autocrație consolidată s-a transformat miraculos într-o democrație vibrantă. Pur și simplu nu se întâmplă acest lucru”.

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.