Chiar și China solicită acum Rusiei să inițieze discuții de pace, dar Moscova nu pare prea receptivă. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, condiționează posibilele negocieri diplomatice de o cerință aproape imposibilă.
Lavrov afirmă că negocierile de pace pentru rezolvarea conflictului din Ucraina sunt realizabile doar în cadrul unei „noi ordini mondiale” fără hegemonia SUA. El susține că negocierile trebuie să țină cont de interesele Rusiei, în timp ce se afla în Turcia pentru discuții cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu și cu președintele Recep Tayyip Erdogan. Președinții turc și rus au relații apropiate și au avut mai multe întâlniri în ultimul an.
Turcia, membră NATO, încearcă de ceva timp să determine Rusia și Ucraina să înceapă discuții de pace, sperând să continue eforturile diplomatice legate de acordul privind cerealele. Cu toate acestea, după discuțiile cu Lavrov, Turcia și-a exprimat preocuparea că războiul ar putea escalada în primăvară. Cavusoglu a declarat că guvernul turc va continua să încerce să oprească războiul prin negocieri.
Lavrov a amenințat, de asemenea, că Rusia s-ar putea retrage din acordul privind cerealele cu Ucraina. El a afirmat că în lipsa progresului în eliminarea obstacolelor pentru exporturile rusești de îngrășăminte și cereale, Rusia se va întreba dacă acest acord mai este necesar.
Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele francez Emmanuel Macron au solicitat recent reluarea discuțiilor de pace în Ucraina. Macron a afirmat că obiectivul este „să reia cât mai curând posibil discuțiile pentru o pace durabilă”. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ideea medierii chineze în conflictul din Ucraina, susținând că situația este „complexă” și că în prezent nu există perspectiva unei soluții politice. Moscova nu vede în momentul de față „alte opțiuni decât continuarea operațiunii speciale”.