Președintele Chinei, Xi Jinping, și omologul său rus, Vladimir Putin, își propun să contureze o nouă ordine mondială, pe măsură ce liderul chinez încheie miercuri vizita sa de două zile la Moscova. Cu toate acestea, Xi nu a oferit sprijin direct pentru conflictul Rusiei în Ucraina în timpul vizitei sale.
În timp ce Xi a arătat un puternic semn de solidaritate cu Putin în fața Occidentului, el a abordat cu reținere situația din Ucraina și a declarat marți că China adoptă o „poziție imparțială”. Până acum, nu există indicii că eforturile de mediere ale președintelui chinez au obținut rezultate notabile.
Cu toate acestea, când Xi a plecat, i-a spus lui Putin: „Acum sunt schimbări care nu s-au întâmplat în 100 de ani. Când suntem împreună, conducem aceste schimbări”.
„Sunt de acord”, a spus Putin, la care Xi a răspuns: „Ai grijă de tine dragă prietene, te rog”.
Reacționând la întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin, Casa Albă a subliniat că poziția Chinei nu este cu adevărat imparțială și a îndemnat Beijingul să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a se retrage din teritoriul suveran ucrainean, astfel încât să se încheie cel mai grav conflict european de la Al Doilea Război Mondial.
În timp ce liderul chinez se afla la Moscova, forțele ruse au desfășurat un „atac aerian masiv” în noaptea trecută, folosind 21 de drone Shahed-136, așa cum a informat miercuri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Pe măsură ce Xi se pregătea să părăsească Moscova, sirenele de alarmă pentru raiduri aeriene au fost auzite în capitala ucraineană, Kiev, precum și în nordul și estul Ucrainei. Au existat rapoarte despre atacuri cu drone, dar fără a cauza distrugeri majore.
Caracterizată de Kremlin drept o manifestare a sprijinului din partea celui mai puternic aliat, vizita lui Xi la Moscova a inclus fast și ceremonii bine organizate. Totuși, evenimentul a fost marcat și de afecțiunea demonstrativă dintre cei doi lideri autoritari.
Xi și Putin s-au adresat reciproc drept prieteni apropiați, au promis colaborare economică și au caracterizat relațiile dintre cele două națiuni ca fiind cele mai strânse din istorie.
„Ei (liderii) au împărtășit opinia că această relație a depășit cu mult domeniul bilateral și a dobândit o importanță critică pentru peisajul global și viitorul umanității”, se arată într-un comunicat publicat de China.
Putin a declarat pe site-ul Kremlinului: „Lucrăm în solidaritate la formarea unei ordini mondiale multipolare mai juste și democratice, care ar trebui să se bazeze pe rolul central al ONU, al Consiliului de Securitate al acestuia, al dreptului internațional, al scopurilor și principiilor Carta ONU”.
Într-o declarație comună anterioară, liderii au acuzat Occidentul că subminează stabilitatea globală și NATO că a intrat în regiunea Asia-Pacific, dar au afirmat că parteneriatul strâns dintre China și Rusia nu constituie o „alianță militaro-politică”.
Legat de situația din Ucraina, Putin l-a elogiat pe Xi pentru propunerea de plan de pace prezentată luna trecută, punând respingerea acestuia pe seama Kievului și Occidentului. Însă, Occidentul consideră planul de pace al Chinei drept o strategie menită să-i acorde lui Putin timp pentru a-și reorganiza forțele și a-și consolida controlul asupra teritoriilor ocupate.
Planul de pace în 12 puncte al Chinei nu oferă detalii concrete cu privire la încheierea conflictului sângeros de un an, care a cauzat pierderea a zeci de mii de vieți și a determinat milioane de oameni să se refugieze.
Occidentul a încercat să izoleze Rusia prin intermediul sancțiunilor internaționale, iar Putin se confruntă cu un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională.
China nu a susținut niciuna dintre acțiunile menționate, iar Occidentul se teme că ar putea ajuta Rusia să se înarmeze în conflict, deși Beijingul a negat acest lucru.
După ce Xi și Putin au încheiat discuțiile lor marți, Fondul Monetar Internațional a anunțat un acord preliminar cu Kievul privind un pachet de împrumut pe patru ani în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru țara devastată.
Pe de altă parte, Statele Unite intenționează să accelereze livrarea a 31 de tancuri de luptă Abrams către Ucraina până în toamnă, așa cum a declarat pentru jurnaliști purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.
Kievul a solicitat tancuri, precum și alte echipamente militare occidentale sofisticate, în contextul în care conflictul s-a transformat într-un război de uzură, ambele părți înregistrând pierderi semnificative.
Sursa informatii: reuters.com