22 decembrie: Ziua care a schimbat cursul istoriei în România și alte evenimente memorabile

22 decembrie: Ziua care a pus capăt comunismului în România și a marcat Revoluția din 1989

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentarii 9 views

Data de 22 decembrie rămâne înscrisă în istorie prin Revoluția Română din 1989, ziua în care Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din București, marcând sfârșitul dictaturii comuniste. Însă această dată este plină de alte evenimente istorice și culturale notabile, de la grațierea lui Fiodor Dostoievski în 1849 până la nașterea unor personalități din lumea artistică.

22 decembrie 1989: Sfârșitul dictaturii Ceaușescu

În dimineața zilei de 22 decembrie, revoluția a atins punctul culminant. La ora 9:30, ministrul Apărării, Vasile Milea, s-a sinucis, gest care a grăbit colapsul regimului. Mulțimile au ocupat clădirile esențiale: Comitetul Central și sediul televiziunii publice. La ora 12:51, Mircea Dinescu și Ion Caramitru au anunțat fuga dictatorului, rostind celebra frază: „Am învins!”.

Soții Ceaușescu au fost capturați în apropierea municipiului Târgoviște, iar Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale a preluat puterea, marcând începutul tranziției către democrație.

Alte evenimente importante de 22 decembrie:

22 decembrie 1849: Grațierea lui Fiodor Dostoievski

Celebrul scriitor rus a fost salvat de la execuție în ultimul moment, fiind grațiat de țarul Nicolae I. Acuzat de implicare în grupuri liberale utopice, pedeapsa i-a fost comutată la muncă silnică în Siberia, experiență care i-a influențat profund opera literară.

22 decembrie 1927: Înființarea Societății de Difuziune Radiofonică din România

România a pus bazele primei instituții naționale de radio, precursoarea Societății Române de Radiodifuziune, marcând un pas important în modernizarea mijloacelor de comunicare.

22 decembrie 1930: Moartea lui Vintilă I.C. Brătianu

Un remarcabil economist și politician român, Vintilă Brătianu a fost prim-ministru al României și un susținător al industrializării naționale. A jucat un rol central în politica economică și administrativă a țării în perioada interbelică.

22 decembrie 1956: Tragedia poetului Nicolae Labiș

Nicolae Labiș, considerat o voce promițătoare a literaturii române, a murit la doar 21 de ani, în urma unui accident tragic. Poetul a lăsat în urmă opere memorabile, precum „Moartea căprioarei”.

22 decembrie 1989: Nașterea cântăreței Jordin Sparks

Câștigătoare a emisiunii American Idol în 2007, Jordin Sparks a devenit una dintre cele mai cunoscute artiste pop și R&B, cucerind publicul cu hituri precum „Tattoo” și „No Air”.

22 decembrie 2008: Emil Boc devine premier al României

Emil Boc a preluat funcția de prim-ministru, având un rol central în gestionarea crizei economice globale care a afectat România. De asemenea, Boc continuă să fie un actor politic important, ocupând funcția de primar al Clujului.

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.