Vasile Patilineț, omul care ar fi putut evita vărsarea de sânge din decembrie 1989!

Vasile Patilineț s-a născut la 21 decembrie 1923, la Lupeni. A murit pe 9 octombrie 1986, asasinat la Ankara, unde era acreditat ca Ambasador al României

de Florian
0 Comentarii 17 views

Vasile Patilineț s-a născut la 21 decembrie 1923, la Lupeni. A murit pe 9 octombrie 1986, la Ankara.

A fost un accident regizat de către Securitatea românească după modelul încercării de asasinare a lui Ion Gheorghe Maurer. Nu este o simplă coincidență. Vasile Patilineț era cel care se ocupase, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, în 1968, de reorganizarea Securității, Armatei, Miliției, în funcție de noua reformă a administrației publice, adică, trecerea de la raioanele sovietice și regiunile sovietice la județele naționale, evident, mai compacte decât județele interbelice.

Atentatul contra lui Patilineț, copie fidelă după atentatul eșuat contra lui Maurer

Spuneam că nu e o simplă coincidență similiaritatea atentatului contra lui Maurer cu atentatul contra lui Patilineț. În mașina lui Maurer, a intrat un camion militar, încărcat cu cărămizi. Mașina lui Maurer mergea cu antemergător când de pe contrasens, camionul a spulberat un Trabant dintre antemergător și mașina lui Maurer, izbind mașina demnitarului care a supraviețuit.

Vasile Patilineț a demis toți responsabilii cu paza și protecția și a mers la sânge. Vasile Patilineț a anchetat alături de Ion Stănescu peste 200 demnitari români, militari și civili care au spionat pentru URSS.

Defectarea lui Pacepa l-a dus într-o relativă dizgrație, dar Patilineț a fost ambasador la Ankara din 1980 până la moartea sa violentă.

Patilineț omul cheie în Orientul Mijlociu

I s-au pus în spate comploturi anti-Ceaușescu, dar nu se întreabă nimeni de ce îl trimisese Ceaușescu fix la Ankara, la porțile unui Orient Mijlociu în flăcări? Unde Ceaușescu avea interese mari?

Deși s-a spus că ar fi fost parte a unui complot alături de Iliescu, Neagoe, Măgureanu, Militaru, Patilineț era calul troian al lui Ceaușescu. A stat șase ani ambasador.

Cel mai probabil a fost eliminat de cei din complot care nu-l vedeau în noul lor plan, concretizat în decembrie 1989. Ca și Vasile Milea, Vasile Patilineț, vechi ilegalist, fiu de ilegaliști. ar fi vrut o reformă a sistemului, prin plecarea lui Ceaușescu, dar fără distrugerea sistemului.

Dacă era așa un om neimportant, de ce numele lui Vasile Patilineț apare în Financial Times cu ocazia morții sale violente? De ce oare presa turcă a anilor 80, îi semnala prezența la partide de vânătoare oficiale, unde erau numai marii ambasadori ai marilor puteri acreditați la Ankara și alți oficiali internaționali? De ce presa turcă relata despre eforturile sale de a impune România pe harta intereselor internaționale din Orientul Mijlociu la fel de exploziv atunci ca și acum? Doar cine nu vede ce e în Autoritatea Palestiniană, în Siria, în Liban sau nordul Irakului nu înțelege ce rol a avut atunci Vasile Patilineț.

Patilineț și „revoluția de catifea” care n-a mai fost la București

Ori, în 1989, vechii activiști dizidenți au mizat pe preluarea controlului cu distrugerea sistemului și implicit a țării. Vasile Patilineț putea fi parte a unui complot, ca lider creator al Securității (din 1965 până în 1972, a fost al doilea om după Ceaușecu, de el depindeau structurile de ordine, apărare, siguranță în CC al PCR) numai ca să asigure mersul înainte al sistemului dacă va cădea un lider.

Căderea comunismului în România putea duce la ruperea României. În afară de România și Polonia nicio țară post-Versailles nu mai este întreagă… Cehoslovacia, Iugoslavia au dispărut.

Viceamiralul Ștefan Dinu, seful DIA aflase din octombrie 1989, ce avea să se petreacă în decembrie 1989. Era un plan bine pus la punct de diversiuni.

Vasile Patilineț dorea un puci de catifea ca în RDG, Bulgaria, Cehoslovacia, nicidecum măcelul din 1989. Tot Iliescu, Militaru, Brucan și alții au fost în decembrie 1989 în fruntea mișcării iar crimele s-au ținut lanț. Sunt multe diversiuni criminale și Procuratura Militară le-a stabilit pe toate.

Moartea lui Vasile Patilineț a fost pe Autostrada Istanbul-Ankara.

Mașina sa, după multe surse, ar fi fost izolată direct fiindcă nu poți face accident unde sunt patru benzi pe un sens și patru pe cel opus, iar după lichidare, un tir, tot cu cărămizi a intrat în mașina diplomatică. Sunt mărturii că s-au găsit urme de gloanțe în scaunul șoferului. Atunci de ce atâta grabă cu înmormântarea rapidă neanunțată nicăieri în sicriu zincat sigilat?

Că în casa lui din Herăstrău 35, a stat imediat Ion Dincă iar din 1989 a stat Virgil Măgureanu, iar e o chestie care nu prea vine la socoteală.

Nici moartea fiicei sale din cauza acelui avort n-a fost chiar un accident. Era fiica unui demnitar, nu putea intra fix pe mâna unui măcelar de ocazie, Amalia Patilineț era studentă la Medicină…iar la Polizu nu lucrau măcelarii din Piața Matache..că doar nu e departe…

Să nu mai spunem de moartea suspectă în 1984 a lui Doru Patilineț. Era un tânăr cadet la Academia Militară, cu rezultate foarte bune. A fost terorizat de către comandanții de la Academie, servili lui Ceaușescu până la capăt.

20230923 115648

Si în niciun caz Patilineț nu s-a certat cu Ceaușescu în 1972. Asta numai dacă vedem ce funcții a avut după aceea… De ce Patilineț a rezolvat problema minerilor în 1977 când putea face să se scape de Ceaușescu?

Evident, dacă s-ar fi produs „revoluția de catifea”, Vasile Patilineț, artizanul reabilitărilor comuniștilor condamnați pe nedrept în anii 50 de regimul Dej, nu ar fi permis o execuție în ziua de Crăciun.

Patilineț a fost sacrificat de cei care doreau să adoarmă vigilența lui Ceaușescu. Aproape paranoic că ar putea fi victima unui complot, Ceaușescu a ales să-și sacrifice vechiul colaborator, nerealizând că, de fapt, cei care voiau să scape de Patilineț, se vor folosi de moartea acestuia să scape de el!

Ca istoric, ca om care am studiat suficient despre nomenclatura comunistă, îndrăznesc să afirm că epoca lui Ceaușescu se putea încheia fără vărsare de sânge și cu menținerea demnității României. Pentru ce au murit peste 1000 tineri în 1989?  Ca să se laude politicienii la 35 de ani de la Revoluție că abia se atinge nivelul economic din 1989? Păi propaganda de după 1989 a afirmat că eram în criză profundă. Cum astăzi, a devenit anul 1989, nivel țintă economic de atins? Misterioase mai sunt căile politicii, dar vizibile sunt ițele propagandei!

 

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.