Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman din Craiova organizează, între 18-20 noiembrie, în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc, Simpozionul tematic intitualt „Monica Lovinescu – 100 de ani de la naștere”.
Evenimentul aduce în centrul dezbaterilor oamenilor de știință dar și publicului larg, viața și opera criticului literar, dizidentului activ și omului de radio Monica Lovinescu, ani de zile ea realizând emisiunea „Teze și antiteze la Paris”, la Europa Liberă. Monica Lovinescu, doljeancă după mamă (bunicii erau din Crușețu) a fost una dintre cele mai puternice, apreciate, pătrunzătoare voci ale exilului românesc postbelic.
Monica Lovinescu a supraviețuit chiar unei tentative de asasinat, orchestrate de Securitatea românească. Imigranții arabi care au acostat-o au bătut-o, jurnalista fiind internată în stare gravă la spital.
Organizatorii au planificat sesiuni de comunicări ce abordează teme privind viața și opera Monicăi Lovinescu. O vizionare de film din colecția „Memoria Exilului Românesc la TVR”, la care se adaugă vernisajul expoziției intitulate „Monica Lovinescu în colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc”.
Sesiunile de comunicări îi vor avea ca speakeri pe cercetătorii Muzeului Cărții și Exilului Românesc iar ca invitați, se vor regăsi nume ca prof. univ. dr. Radu Carp și conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.
Sursa foto: BJA Aman