24 ianuarie 2025, zi liberă pentru toți angajații de Ziua Unirii Principatelor Române

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentarii 7 views

Vineri, 24 ianuarie 2025, toți angajații din România, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat, vor beneficia de o zi liberă legală, conform prevederilor Codului Muncii. Totodată, școlile vor fi închise, iar elevii și profesorii se vor bucura de această pauză, marcând astfel Ziua Unirii Principatelor Române.

Această zi liberă este inclusă atât în contractele de muncă individuale, cât și în cele colective, iar în cazul sectorului educațional, ea este stipulată în noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) din învățământ, intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Documentul a fost semnat de liderii sindicali din domeniu și de ministra Educației, Ligia Deca.

Ziua Unirii Principatelor, un moment istoric important

24 ianuarie este o zi simbolică pentru istoria României, marcând alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești, după ce fusese ales anterior domn al Moldovei. Acest eveniment, survenit la 24 ianuarie/5 februarie 1859, reprezintă primul pas important către crearea statului național unitar român, deziderat atins în 1918.

Potrivit Agerpres, Unirea Principatelor era un obiectiv formulat încă din timpul Revoluției de la 1848. La Brașov, pe 12/24 mai 1848, programul revoluționar „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei” a subliniat clar nevoia unirii Moldovei și Țării Românești într-un singur stat românesc, independent și modern.

Zilele libere în 2025

24 ianuarie este una dintre cele 15 zile libere legale prevăzute în Codul Muncii pentru anul 2025. Acestea includ sărbători precum Anul Nou, Paștele, Ziua Muncii sau Crăciunul, iar lista completă este disponibilă pentru angajați din toate sectoarele. În cazul zilelor libere care coincid cu sfârșitul de săptămână, angajatorii pot acorda compensații sau zile libere suplimentare, conform legislației.

Ce trebuie să știe angajații care lucrează în zilele libere legale

Conform Codului Muncii, angajații care sunt nevoiți să lucreze în zilele libere legale trebuie să fie compensați corespunzător. Aceștia pot primi:

  • Zile libere acordate în următoarele 30 de zile;
  • Un spor salarial pentru munca prestată, în cazul în care compensarea prin zile libere nu este posibilă.

Excepții de la aplicarea acestei legi se aplică în domenii unde activitatea continuă este esențială, precum sănătatea, transporturile sau siguranța publică.

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.