302
Iubitorii de weekend-uri tradiționale ardelenești montane pot nerge la finalul acestei săptămâni la Mărișel, Cluj, unde se va celebra o manifestare de tradițe.
În localitatea clujeană Mărișel, celebră pentru intrarea în patrimoniul UNESCO a cetei masculine de corindat. va avea loc, la finalul acestei săptămâni, un eveniment deja cu tradiție, intitulat „Ziua Muntelui”.
Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local Mărișel, împreună cu Centrul Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, are rolul de a promova spaţiul mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare.
CJCPT Cluj a scris pe Facebook:
„Evenimentul, ajuns la cea de-a VI-a ediție, va debuta duminică, 17 septembrie 2023, la ora 11:00, cu parada portului popular, care se va desfășura pe traseul: Primăria Mărișel – Biserica Ortodoxă din localitate. Apoi, în curtea primăriei, la ora 12.30, va fi deschiderea festivă a evenimentului, când vor fi premiați elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură, dar și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.
De la ora 13:00, manifestările vor continua cu un spectacol folcloric, susținut de: Adrian Neamțu – taragot, Ancuța Matei Olaru, Alin Joldeș – taragot, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia- Maria Danciu-Hetea, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Andra Mariș, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Daria Alexandra Mariș, Răzvan și Cosmin Roșu, Nepoții Iancului și Taragotiștii de la Mărișel.
Evenimentul va fi prezentat de Adriana Irimieș”.

Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie, a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpaţii României. Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în țara noastră.
Sursa foto: CJCPT Cluj